Annons

Experten: Vi behöver se bilderna från Butja

De senaste dagarna har fasansfulla bilder från staden Butja utanför Kiev publicerats i svenska medier.
Att ta del av vittnesmål om massgravar och döda familjemedlemmar på gatorna i text är en sak, men att se det i bilder etsar sig fast, säger experterna.
Ukrainakriget • Publicerad 6 april 2022
Efter det att bilderna på döda människor och massgravar i staden Butja utanför Kiev publicerades har en våg av fördömanden av Rysslands agerande kommit från omvärlden.
Efter det att bilderna på döda människor och massgravar i staden Butja utanför Kiev publicerades har en våg av fördömanden av Rysslands agerande kommit från omvärlden.Foto: Rodrigo Abd AP/TT
En kvinna går över en innergård och håller i sin katt. På marken ligger hennes man och hennes bror som dödats i Butja, utanför Kiev.
En kvinna går över en innergård och håller i sin katt. På marken ligger hennes man och hennes bror som dödats i Butja, utanför Kiev.Foto: Rodrigo Abd AP/TT
En journalist tar på söndagen den 3 april en bild på en massgrav i Butja, utanför Kiev.
En journalist tar på söndagen den 3 april en bild på en massgrav i Butja, utanför Kiev.Foto: Rodrigo Abd AP/TT.

Förutom vittnesmål från civila och journalister på plats kan man nu ta del av förhärjningen av Butja genom fotografier. Lik som legat på stadens gator i veckor, raserade byggnader och förtvivlade civila.

– Även om vi inte tittar på bilden längre kan vi väcka upp den mentalt och på så sätt blir det svårare att frigöra sig från den än text, säger Pär-Anders Granhag, docent och professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Annons

Angela Ahola, doktor i psykologi, menar också att bilder har en djupare påverkan än text och jämför bildernas förstärkning av våra känslor med bilder i brottsutredningar.

– De får oss att bli argare på förövaren och tycka mer synd om offret eller offren, säger Ahola.

Ett "fredsskadat" Sverige

På en samhällsnivå pratar vi ibland om att Sverige är "fredsskadat", ett begrepp som David Bergman, officer och doktor i psykologi, menar är användbart här. Det är av stor vikt att vi alla tar del av bilder från krig, säger han.

– De bilder vi ser, det är så krig och civilt lidande i krig ser ut, punkt. Ibland är vi väldigt skyddade i den värld vi lever, säger Bergman.

Det vore oansvarigt att säga att det är "bra" för människor att ta del av bilderna från Butja, fortsätter Bergman, men det kan vara nyttigt.

– Vi behöver ta del av det för att förstå vad det är som händer i världen och för att kunna förstå det fullt ut måste vi också diskutera det och våga ta upp frågan. Att fjärma sig från det är inget godtagbart alternativ, säger han.

Bilderna påverkar brett

Bilder på det civila lidandet i krig visas inte bara i nyhetssändningar och tidningar i dag, vi möts även av dem i sociala medier.

– Att dela en bild går snabbt och det kostar oss ingen tid att titta på den, så det får mycket snabbare spridning än om det hade varit en beskrivning i text, säger Pär-Anders Granhag.

Enligt David Bergman kan bilderna få stor effekt, inte bara på privatpersoners känsloliv.

– Det kan påverka både opinionen men också beslutsfattare. Vi ska aldrig glömma att våra politiska ledare och militära chefer ju också är människor och hur de tar till sig och kan knyta an till vad som händer är avgörande för hur de fattar beslut, säger han.

"Råder alla att diskutera"

Annons

Enligt Pär-Anders Granhag finns ingen allmängiltig strategi för utomstående att hantera bilderna i krigsrapporteringen, vi reagerar olika beroende på tidigare erfarenheter.

– En del vill berätta för andra, få en chans att prata av sig och höra andras reaktioner. Andra vill inte göra detta och försöker att inte tänka på det eftersom det kan väcka andra obehagliga minnen, säger han.

Vissa kan känna en tvångsmässig dragning till att se bilderna för att få ökad förståelse för situationen, så kallat, "morbid curiosity", säger Angela Ahola.

– Man ska vara försiktig och medveten om att vi kommer att påverkas av de här fruktansvärda bilderna, säger hon.

David Bergman vill råda alla att diskutera rapporteringen.

– Ta upp det på arbetsplatserna, diskutera det i hemmet och med barn också, utifrån olika förutsättningar, säger han. Men, fortsätter Bergman, till en viss gräns:

– Jag gör ingen nytta om jag försöker ta hela världens börda på mina axlar. Jag får också koppla bort det i vissa stunder om jag känner att det blir för mycket.

Krigsbrott av olika slag

Krigsförbrytelser: Kallades tidigare folkrättsbrott. Är ett samlingsnamn för brott mot den internationella humanitära rätten som begås i samband med krig. Kan vara sådant som våldtäkt, tortyr eller anfall riktade mot civila. Att en enda civil skjuts eller att en fånge misshandlas kan räknas som krigsförbrytelse.

Brott mot mänskligheten: Om krigsförbrytelser görs på ett omfattande sätt eller är systematiskt riktat mot en grupp civila räknas det som brott mot mänskligheten.

Folkmord: Det som avgör om något är ett folkmord är syftet bakom krigsförbrytelserna, som att döda en person med syftet att förinta helt eller delvis en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd, eller en religiös folkgrupp. Även tortyr eller våldtäkt kan utgöra folkmord.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons