Annons

Expert: Valfläsk om annektering kan infrias

Benjamin Netanyahus uttalande om att införa "israelisk suveränitet" över delar av den palestinska Västbanken är klassiskt valfläsk — men den israeliska premiärministerns löfte en vecka före valet kan icke desto mindre bli verklighet, säger en expert.
Mellanöstern • Publicerad 10 september 2019
Anders Persson, expert på Israel och de palestinska områdena, vid Linnéuniversitetet. Arkivbild.
Anders Persson, expert på Israel och de palestinska områdena, vid Linnéuniversitetet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Israelisk suveränitet är ett väldigt svårtolkat begrepp, men jag tolkar det som någon typ av annektering av delar av området, säger Anders Persson, expert på Israel och de palestinska områdena, vid Linnéuniversitetet.

Utspelet är en del av Likudpartiets valkampanj inför parlamentsvalet den 17 september, enligt Persson.

Annons

– Det är klassiskt valfläsk, men det är någonting som mycket väl kan bli verklighet. Man ska ta det på allvar, även om jag inte tror att han kommer att göra det direkt utan stegvis, säger han.

Reser frågor om framtiden

Jordandalen omfattar knappt en tredjedel av Västbanken. Marken är strategiskt viktig för både Israel och palestinierna med tanke på den bördiga marken som finns i området, som dessutom gränsar till Jordanien.

– En väldigt stor del av en framtida palestinsk stat försvinner om Israel annekterar området, säger Persson.

– Israel går mot en framtid där landet kontrollerar hela området mellan Medelhavet och Jordanfloden, direkt eller indirekt. Det reser återigen frågan var palestinierna ska vara medborgare och vilken typ av politiska rättigheter de ska ha.

USA presenterar fredsplan

En annektering skulle strida mot internationell rätt som den definieras av FN:s säkerhetsråd, EU och Sverige, enligt Persson.

– Bosättningarna är folkrättsvidriga och inget land i hela världen har erkänt att det här området ska vara en del av Israel. Nu återstår att se vad USA kommer att säga i sin fredsplan som väntas efter valet, säger han.

– Många tror, däribland jag själv, att planen kommer att vara en usel affär för palestinierna, och att den kan öppna upp möjligheter för Israel att annektera delar av Västbanken, till exempel Jordandalen, på samma sätt som Trump har legitimerat och erkänt annekteringen av Golanhöjderna.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons