Annons

Expert om Trumps hot: Helt ny situation

President Trump ifrågasätter rösträkningen och hotar med domstol – men det går inte att veta vad som nu kommer att ske rättsligt, säger den amerikanska professorn Frances E. Lee till TT.
USA • Publicerad 4 november 2020
Valarbetare flyttar lådor med valsedlar på ett rösträkningscenter i Downey, Kalifornien, på valdagen.Foto: Keith Birmingham/TT/AP

I sitt tal från Vita huset gick president Donald Trump ut och hävdade att han redan vunnit valet – trots att röster i ett flertal nyckelstater fortfarande inte är färdigräknade. Trump kallade valprocessen "ett bedrägeri mot folket" och att han ska ta frågan till Högsta domstolen för att rösträkningen nu ska upphöra.

Men så enkelt är det inte.

Annons

Många av de rättsargument som nu kommer att testas i domstolar runt om i landet har aldrig testats tidigare, säger Frances E. Lee, statsvetare och professor vid Princeton University, till TT.

Stor osäkerhet

Tveklöst står båda kampanjerna redo med ett artilleri av advokater specialiserade på röstningslagstiftning i de olika delstaterna, eftersom staterna själva utformar sina röstningslagar.

– Det är så många osäkerheter just nu och en av dem är hur argumentationen i domstol kommer att tas emot. Och det kan också variera från delstat till delstat, säger hon.

En fingervisning kan dock vara hur det gick i Texas tidigare i veckan när republikanerna försökt få många poströster ogiltigförklarade i domstol, enligt Frances E. Lee.

– Det sa domstolen nej till.

Dag Blanck, knuten till Uppsala universitet, är inte överraskad över Trumps retorik och prat om domstol.

– Han har ju tidigare antytt att man ska gå på valresultatet efter valmorgonen. Det anser Trump är det rätta resultatet och att brevrösterna inte ska vara med, säger han.

"Allvarliga effekter"

Att hota med juridiska påföljder är också något som Trump använt sig tidigare av, påpekar Blanck:

– Trump har hela sitt liv använt det juridiska systemet för att få sin vilja igenom. Under sin tid som affärsman har han ofta stämt sina motståndare och använt sig av advokater. Det är hans metodik vilket i och för sig inte är ovanligt i USA.

TT: Vad kan bli konsekvenserna?

– Han försöker förhindra att rösterna räknas med. Blir det ett sådant utslag kan det få allvarliga effekter att alla röster som avgivits nu inte räknas. Att säga att Demokraterna stulit valet utan att ha bevis för det undergräver också förtroendet för valprocessen, säger Dag Blanck.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons