Annons

Expert: Omräkningar kan vänta i Florida

Presidentvalet i USA ser ut att bli en rysare. I viktiga Florida har Trumps kampanj utropat seger, men resultatet är inte skrivet i sten och rösträknandet där kan bli en utdragen historia.
USA • Publicerad 4 november 2020
Rösträkning i Florida, där det riskerar bli omräkning.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

De 29 elektorsrösterna i Florida är viktiga för båda sidor, men allra mest för Trump, vars väg till valseger blir klart snårigare vid förlust där.

– Delstaten är viktig. Förmodligen viktigare för Trump än för Biden, eftersom Biden kan vinna i flera andra delstater än vad Trump kan, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Annons

Och ett definitivt resultat kan dröja, enligt Jason Mollica som är professor vid American University i Washington DC.

– Om det handlar om några få procentenheter, så kommer Demokraterna att se till att det blir omräkningar, säger han.

– Jag tror att Demokraterna kommer att strida om Florida. Det kommer aldrig att vara en delstat som man struntar i.

"Jämnare än väntat"

En nagelbitare. Så beskriver Elizabeth Walentin, USA-född statsvetare och pr-konsult som tidigare har arbetat med demokratiska valkampanjer, presidentvalet så här långt.

– Innan valet trodde många demokrater på en jordskredsseger för Biden, men det är jämnare nu än vad många trodde på förhand, säger hon.

– Många demokrater är särskilt besvikna över att det är jämnare i delstater där man utgick från att det skulle vara en säker seger för Biden. Florida är en delstat där många till exempel trodde att han skulle vinna övertygande.

TT: Hur ser du på Bidens chanser i nuläget?

– Det är svårt att säga vem som vinner, men Biden har fortfarande en chans, säger Walentin.

"Potentiellt illa"

För Biden skulle det se mörkt ut om han vid sidan om Florida förlorar Ohio och Pennsylvania. Just ser det dock ut som att Trump har ett övertag i Florida.

För Trump är det problematiskt att förlora Ohio och tappar han Arizona är det också problematiskt, enligt Mollica.

– Om han förlorar Iowa är det en stor grej, eller om han förlorar North Carolina, då är det en oroande trend för honom. Det är inte nödvändigtvis säkert att New York går till Biden, men om det gör det så kan Trump hamna i ett svart hål.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons