Annons

Expert om Haiti: "Kan bli Karibiens Somalia"

Utbrett missnöje bland befolkningen, rykten om kopplingar till gängkriminalitet och en opposition som fullständigt avskydde honom.
Mordet på Haitis president Jovenel Moïse förvånar inte Haitikännaren Mats Lundahl, som befarar att kaos bryter ut i önationen.
Haiti • Publicerad 7 juli 2021
Våldsamma protester har ägt rum mot den nu mördade presidenten i Haiti. Bild från en demonstration i Port-au-Prince i mars 2021.
Våldsamma protester har ägt rum mot den nu mördade presidenten i Haiti. Bild från en demonstration i Port-au-Prince i mars 2021.Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

– Nej, det här var kanske inte helt oväntat. Haiti har varit otroligt stökigt de senaste åren, framför allt så har våldet ökat ordentligt. Kriminella gäng har tagit över områden och det finns förbindelser mellan dem och en hel del politiker, säger Mats Lundahl, Haitikännare och professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan.

Hade många fiender

Många ville bli av med Jovenel Moïse, som bland annat fängslat högt uppsatta militärer och en domare i högsta domstolen för en påstådd statskupp, då många ansåg att Moïses fem år långa mandatperiod löpte ut i februari i år. Han har även försökt skriva om konstitutionen för att få ännu en mandatperiod, vilket nuvarande konstitution inte tillåter. Omfattande protester mot Moïse har ägt rum sedan han tillträdde 2017.

Annons

Men att mordet skulle ske så som det gjorde under natten till onsdagen, lokal tid, tog ändå många på sängen.

– Det är svårt att veta vem som klippt honom. Man hade kunnat tro att det skulle bli under något slags gatuattentat, men det här är uppenbart något planlagt. En hel grupp, enligt uppgift spansktalande som barrikaderade sig i hans hem och sköt till och med hans fru (hon klarade sig och vårdas på sjukhus, reds anm). Man kan ställa sig frågan om det rör sig om ett beställningsmord, säger Mats Lundahl.

Kan utbryta kaos

Moïse hade egentligen bytt ut premiärminister Claude Joseph mot en annan kandidat, som aldrig hann tillträda. Nu har Joseph i stället tagit över makten. Hur han kommer att försöka leda landet, vars parlament upplöstes i början av 2020 på grund av bristfälliga val, är oklart.

– Det är helt omöjligt att säga vad som kommer hända, mordet skedde för bara några timmar sedan. Men risken finns att Haiti blir ett slags karibiskt Somalia, säger Mats Lundahl.

Bakgrundsfaktorer, som att Haiti är en "misslyckad stat" där regeringen inte har koll på sitt territorium, att ekonomin är körd i botten och att önationen har en tradition med politisk korruption som leder tillbaka hela vägen till frigörelsen från fransmännen 1804, är viktigt att ha i beaktande, säger Lundahl.

– Haiti är en kleptokrati, en plundrarstat. Det är bara att konstatera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons