unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Expert om Gui Minhai: Pressa Kina

Att försöka att få Kina att släppa Gui Minhai genom så kallad tyst diplomati kommer inte att fungera, tror Thomas Kellogg, chef för centret för asiatisk rätt vid Georgetown University i Washington DC.
Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggarföreningen, talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus.
Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggarföreningen, talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Thomas Kellogg har följt fallet med Gui Minhai en längre tid. Han säger att beslutet från den kinesiska domstolen om att Gui Minhai dömts till tio års fängelse på sätt och vis är överraskande.

– För det har funnits åtminstone en del ansträngningar från den kinesiska sidan, att man släppte honom till en sorts husarrest. Men samtidigt har man hållit honom frihetsberövad sedan oktober 2015 och aldrig gett några indikationer på att man skulle tillåta honom att återvända till Thailand (där ifrån han försvann) eller Sverige.

Pekings behandling "illegal"

Kina hävdar att den svenske förläggaren 2018 ska ha ansökt om kinesiskt medborgarskap, och därmed sagt upp sitt svenska då landet inte erkänner dubbla medborgarskap.

– Det är ett väldigt negativt steg både när det handlar om Kinas relation till Sverige och i förhållande till internationell lag. Jag ser det inte som trovärdigt att Gui Minhai frivilligt skulle ha gett upp sitt svenska medborgarskap. Därmed är Pekings behandling av honom illegal och det strider också mot Sveriges rättigheter enligt Genèvekonventionerna.

Thomas Kellogg beskriver fallet som besvärande och hoppas att Sveriges utrikesminister Ann Linde och andra representanter kommer att fortsätta att lyfta frågan, och att pressa Peking att släppa Gui Minhai.

"Ta hjälp av FN"

TT: Har fallet väckt någon uppmärksamhet i USA?

– Jag har absolut hört om det från andra amerikanska Kinaexperter som beskriver fallet som väldigt oroande, och jag hoppas att USA kommer att visa solidaritet med Europa och Sverige i synnerhet och väcka frågan med kinesiska myndigheter, säger han och fortsätter:

– Och det finns amerikanska invånare av kinesiskt ursprung som naturligtvis har skäl att oroas med tanke på Gui Minhais behandling.

Thomas Kellogg tycker också att Sverige ska söka hjälp från andra länder och vända sig till olika instanser inom FN, som FN:s råd för mänskliga rättigheter och arbetsgruppen mot godtyckliga frihetsberövanden.

– Det här visar att tyst diplomati nödvändigtvis inte påverkar kinesiskt beslutsfattande i sådana här fall. Så att offentligt pressa Peking är en bättre väg framåt, säger Kellogg.

Läs mer

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Emmaboda

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Eva Regin-Johnston (M) lämnade in en motion om mer fysisk aktivitet i skolan för drygt två år sedan. På måndagen behandlades den i kommunfullmäktige.

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO-stjärnan Palmberg skadad

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO väntar fortfarande på besked om hur allvarlig skadan är.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Småland

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Misstänks vara en av huvudmännen i ett jättelikt momsbedrägeri.

Kalmar

Kalmar: Person påkörd – förd till sjukhus

Olyckan ska ha inträffat strax före klockan 06.30.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Liverapportering

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Sporten direktrapporterar från matchen.