Annons

Expert om anklagelserna: "Djärvt angrepp"

Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat en oljedepå i staden Belgorod, några mil in i Ryssland.
– Om det stämmer är det ett överraskande och djärvt angrepp av Ukraina mot anfallaren, säger Joakim Paasikivi vid försvarshögskolan.
Ukraina/Ryssland (TT) • Publicerad 1 april 2022
Bilder från ryska myndigheter visar en storbrand vid en oljedepå i Belgorod, Ryssland på fredagen.
Bilder från ryska myndigheter visar en storbrand vid en oljedepå i Belgorod, Ryssland på fredagen.Foto: Ryska myndigheter via AP/TT

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna om attacken, som inte heller har bekräftats av oberoende part. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid militärhögskolan, anser inte att det handlar om en förändring av krigets karaktär. Däremot är angreppet, om uppgifterna visar sig stämma, ur ett krigsföringsperspektiv "smart", säger han.

– Att man med precision slår mot en oljedepå gör att man dels visar att man kan, man skapar inte en massa civila förluster och man kommer att försvåra för ryssarna att förse – gissar jag – sina trupper med drivmedel och olja i det här området, i synnerhet mot Charkiv som ju är hårt trängt. Så på en rad områden gör man en imponerande insats tycker jag.

Annons

Staden Charkiv ligger också några mil från gränsen, på den ukrainska sidan.

”Jag tror inte att ryssarna behöver någon ursäkt längre. Det är bara att titta på Mariupol, på Charkiv och Tjernihiv.”
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid militärhögskolan.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ingen bekräftelse

Ukraina har inte bekräftat att landets militär ligger bakom en attack mot oljedepån, men det bör de göra om det stämmer, enligt Joakim Paasikivi. Händelsen skulle även kunna bekräftas om det till exempel finns tillräckligt många filmklipp som kan tids- och platsbestämmas, eller forensiska metoder.

Han tror inte att det är aktuellt att ryssarna kommer att använda sig av händelsen för att ändra sin krigsföring.

– Jag tror inte att ryssarna behöver någon ursäkt längre. Det är bara att titta på Mariupol, på Charkiv och Tjernihiv. Den ryska krigföringsmodellen är ju fullständigt brutal när man försöker skjuta bort städerna framför sig helt urskillningslöst. Och från rysk sida har man använt alla vapen man har utom massförstörelsevapen, så hur man skulle trappa upp det här på grund av ett anfall mot oljedepån, det har jag svårt att se, säger han.

Passar narrativen

Händelsen passar in i både Rysslands och Ukrainas narrativ.

– Den här typen av angrepp mot ryssarna kommer gissningsvis att utnyttjas retoriskt i det ukrainska narrativet. Även om de inte skulle gå ut med det officiellt så får vi bilden av att det här är djärvt, skickligt och med precision, och det stärker ju vår uppfattning om att ukrainarna för en imponerande strid, säger Joakim Paasikivi.

– Och i det ryska narrativet kommer det att passa bra in eftersom det handlar om att Ryssland är angripet.

Det är första gången det kommer uppgifter om angrepp från Ukrainas sida med ukrainsk personal inne på ryskt territorium eller över ryskt territorium.

Inga människor uppges ha skadats i attacken.

Kristin Groth/TT

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons