Annons

Expert: Offensiven kan ha pågått i en månad

Ukraina bekräftar slutligen att motoffensiven har inletts – men Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, bedömer att offensiven i själva verket har pågått i flera veckor.
– Om man räknar in förbekämpningen så tror jag att den har pågått uppemot en månad, säger han.
Ukraina • Publicerad 10 juni 2023
Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm, tror att motoffensiven inleddes redan för flera veckor sedan. Arkivbild.
Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm, tror att motoffensiven inleddes redan för flera veckor sedan. Arkivbild.Foto: Anders G Warne
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Här fotograferad på Försvarshögskolan.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Här fotograferad på Försvarshögskolan.Foto: Jessica Gow/TT

Beskedet om att Ukrainas motoffensiv påbörjats gavs i samband med att den ukrainske presidenten tog emot Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som besöker Ukraina.

Peter Lidén är överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, och anser att motoffensiven har pågått under uppemot en månads tid.

Annons

– Det beror så klart på hur man definierar "motoffensiv", och för mig innebär det något mer och större än några förbands anfall. I så fall har den pågått ett tag eftersom man skjutit målmedvetet från Ukrainas sida mot exempelvis staber och logistikupplag, säger han.

– Jag påstår att om man inräknar förberedelseskedet för offensiven så har den pågått under uppemot en månads tid.

Förväntningar från omvärlden

Peter Lidén tror inte att offentliggörandet får någon praktiskt effekt för utgången i kriget.

– Att man nu går ut med det officiellt är egentligen ingen stor sak rent praktiskt. De gör det dels för att den interna opinionen förväntar sig det, och dels för att omvärlden förväntar sig det, säger han.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, säger att han under de senaste tre-fyra dagarna har sett tecken på att motoffensiven är i gång.

– Man försöker bryta igenom där man hittar svag punkter och när man hittar det så försöker man komma in på djupet bakom ryska linjer och skära av de ryska underhållslinjerna från Ryssland till Krim, säger Paasikivi.

– Om man lyckas med det har man åsamkat ryssarna ett kraftigt och betydande nederlag som är väldigt viktigt för krigets utgång.

Resultat kan dröja en månad

Det absolut bästa scenariot för Ukraina är en kollaps i det ryska försvaret. Det värsta scenariot är att man kör fast och då kommer det bli stora förluster på båda sidor. Då blir det ett besvärligt läge och ett längre krig, enligt Paasikivi.

Inom några veckor – eller en månad – kommer det finnas indikationer på om Ukraina har lyckats eller inte, säger överstelöjtnanten.

– Det här är inte som när sjunde kavalleriet kommer över kullen i en cowboyfilm, det här är inledningen på en kampanj som kommer sträcka sig över året.

– Beroende på om man från Ukrainas sida lyckas så kan man, tror jag, uppnå en situation där det blir tydligt för den ryska ledningen att oaktat vad man gör kommer man inte att lyckas, säger Joakim Paasikivi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons