Annons

Fördel Biden i valrysare i USA

USA:s presidentval är fortsatt en rysare. I flera avgörande delstater är ställningen så jämn att ingen vågar utropa segrare trots att snart alla röster är räknade.
Trump fortsätter att ifrågasätta att valet gått rätt till och tänker utmana Bidens segrar i domstol.
USA • Publicerad 5 november 2020
En valarbetare skannar in poströster medan en valobservatör ser på bakom i Las Vegas.
En valarbetare skannar in poströster medan en valobservatör ser på bakom i Las Vegas.Foto: John Locher/AP/TT
Anhängare till president Donald Trump demonstrerar utanför en rösträkningscentral i Philadelphia på torsdagen.
Anhängare till president Donald Trump demonstrerar utanför en rösträkningscentral i Philadelphia på torsdagen.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hänger nu på några få delstater där rösterna fortfarande räknas. Om Joe Biden håller ledningen i Arizona, så räcker det med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvania för att säkra presidentposten.

I Georgia leder Trump med 49,5 mot 49,2 procent, eller knappt 13 000 röster. Det återstår bara 47 000 röster att räkna. Företrädare för delstatsmyndigheterna hoppades tidigare ha resultatet klart under torsdagen men vågar nu inte ange någon tidpunkt.

Annons

– Det kommer att ta tid. Vi hoppas på klarhet så snart som möjligt, säger Gabriel Sterling, teknisk chef vid valmyndigheten, vid en pressträff.

Trump knappar in på Biden i Arizona, medan Biden ökar ledningen i Nevada och närmar sig Trump i Pennsylvania. Det gäller att nå 270 av de så kallade elektorsrösterna.

– Det ser väldigt lovande ut för Joe Biden. Han är extremt nära, säger statsvetaren Rachel V Cobb, lektor vid Suffolk University i Boston, till TT natten till torsdagen.

Biden har i nuläget säkrat 253 elektorsröster, men 264 om en vinst i Arizona räknas in – en delstat där ännu bara 86 procent av rösterna räknats, men där Bidens övertag enligt vissa bedömare är ointagligt. Prognoserna varierar beroende på nyhetsbolag.

Stort valdeltagande

Överlag gick röstförfarandet bättre än befarat och uppslutningen var rekordstor. Klart är att Joe Biden redan har vunnit fler individuella röster än någon amerikansk presidentkandidat i historien.

– Vi hade ett extraordinärt valdeltagande i USA. Vi varnades för härdsmältor, katastrofer, utländsk inblandning och långa köer. Vi hade köer, men det var inte några katastrofala händelser som förhindrade stora antal från att rösta, säger Rachel V Cobb.

Det omfattande stödet för Trump var större än vad opinionsundersökningar inför valet tydde på, något som tros bero på att bedömare missbedömt amerikanernas viktigaste valfrågor. Exempelvis tycks ekonomin ha varit betydligt mer viktig för väljarna än beräknat, enligt en vallokalsundersökning genomförd av CNN.

Kräver omräkning

Från republikanskt håll höjs röster nu om att utmana vissa resultat i Högsta domstolen. Trumpkampanjen har lämnat in stämningsansökningar till flera domstolar i delstater där det väger jämnt och kräver omräkning i Wisconsin där Biden förklarats som vinnare av nyhetskanaler.

Den sittande presidenten har upprepade gånger sagt att rösträknandet bör stoppas och antytt att de stora mängder poströster – som beroende på delstat får räknas i upp till flera dagar efter valdagen såvida de skickades in i tid – på något sätt är förknippade med valfusk.

"Alla de delstater som Biden nyligen gjort anspråk på kommer vi att ta rättslig strid om för väljarfusk och valfusk (Voter Fraud and State Election Fraud). Massor av bevis", twittrar Trump.

Annons

OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa som har 102 valobservatörer på plats i USA, riktade på torsdagen skarp kritik mot Trumps anklagelser om valfusk och krav på att stoppa rösträkningen.

"Ogrundade anklagelser kring systematiska brister, i synnerhet från den sittande presidenten under valnatten, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner", skriver OSSE.

"Trump oroar"

Statsvetaren Rachel V Cobb oroas över utvecklingen framöver.

– Du kan antingen lägga bränsle på elden, som Trump gör, eller försöka att desarmera det. Om Trump underblåser det så är jag orolig. Jag tror att utmaningen framöver blir att desarmera, lugna och skapa utrymme för människor som inte leder till våld, säger Cobb.

Fakta: Så kan kandidaterna vinna

På torsdagen, klockan 22.00 svensk tid, har Joe Biden enligt de flesta beräkningarna 253 elektorsröster mot Donald Trumps 214. För att säkra presidentposten krävs 270.

Röster att räkna kvarstår i sex delstater: Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Arizona, Nevada och Alaska.

Många nyhetsbolag har redan tagit ut Bidens seger i Arizona, men enligt de senaste siffrorna knappar Trump in i delstaten. Med 86 procent av rösterna räknade leder Biden med 50,5 procent mot Trumps 48,1.

I Pennsylvania leder Trump med 50,2 procent mot Bidens 48,5 när 92 procent av rösterna räknats.

I Georgia är det ytterst jämnt. Med 98 procent av rösterna räknade leder Trump med 49,5 procent mot Bidens 49,2. Runt 50 000 röster kvarstår att räkna.

Även i North Carolina, med 95 procent av rösterna räknade, leder den sittande presidenten: 50,0 procent mot 48,6.

I Nevada har 89 procent av rösterna räknats och Biden leder med 49,4 procent mot Trumps 48,5.

I Alaska tros Trumps övertag vara ointagligt, men då en seger i delstaten endast ger 3 elektorsröster tros resultatet där spela mindre roll.

Biden kan vinna om:

Han vinner Pennsylvania (20 elektorsröster).

Han vinner Nevada och Arizona (6 + 11 elektorsröster).

Han vinner Nevada och Georgia (6 + 16 elektorsröster).

Trump kan vinna om:

Han vinner Pennsylvania, Georgia, North Carolina och Arizona (20 + 16 + 15 + 11 elektorsröster).

Han vinner Pennsylvania, Georgia, North Carolina och Nevada (20 + 16 + 15 + 6 elektorsröster).

Fakta: Så kan kandidaterna vinna

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident 2009-2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldste tillträdande presidenten i USA:s historia.

Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra USA stort igen.

Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovensk-amerikanska Melania Trump sedan 2005.

Trump är den förste presidenten i USA som saknar tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons