Annons

Exledare i Pakistan döms för mutbrott

Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan döms till tre års fängelse för mutbrott, uppger statlig tv.
Fallet rör sig om gåvor som Khan ska ha fått under sin tid som premiärminister.
Pakistan • Publicerad 5 augusti 2023
Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan. Arkivbild.
Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan. Arkivbild.Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Den tidigare premiärministern närvarade inte vid förhandlingen. Kort efter att domen fallit greps Khan i sitt hem i staden Lahore i östra Pakistan, enligt landets polis.

Imran Khan avsattes i april förra året genom en misstroendeomröstning. Sedan dess har över 150 fall väckts mot honom, anklagelser som han säger är politiskt motiverade.

Kritiserat regeringen

Annons

Khan ledde Pakistan mellan 2018 och 2022 och har efter att han avsattes högljutt kritiserat landets nuvarande regering och polis.

I maj i år greps han i huvudstaden Islamabad, vilket ledde till våldsamma protester där närmare 1 000 personer frihetsberövades.

Protesterna möttes av brutalitet från polis och säkerhetsstyrkor. I sammandrabbningarna har flera personer dödats.

Khan släpptes senare mot borgen efter att en Högsta domstolen förklarat att gripandet av honom var olagligt.

Gripandet var "väntat"

I ett inspelat meddelande som publicerats på sociala medier, uppmanar den tidigare premiärministern anhängare att vara "fredliga".

Meddelandet ska ha spelats in före gripandet och publicerats kort därefter. I videon uppger även Khan att gripandet var väntat.

– Gripandet var väntat och jag spelade in detta meddelande innan. Jag vill att mina partiarbetare ska förbli fredliga, orubbliga och starka.

Enligt Khans juridiska ombud kommer lördagens dom att överklagas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons