Annons

Exfångar kan få rösta – men det kostar

USA • Publicerad 4 maj 2019
Kampanjarbetare i höstas inför omröstningen om exfångar skulle få rätt att rösta. Arkivbild.
Kampanjarbetare i höstas inför omröstningen om exfångar skulle få rätt att rösta. Arkivbild.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

För några månader sedan fick personer som suttit i fängelse tillbaka sin rätt att rösta i delstaten Florida i USA. Nu har politikerna beslutat att exfångarna först måste betala böter och skulder, bland annat för rättegångskostnader, som sammanlagt kan uppgå till tusentals dollar.

Nu anklagas Republikanerna för att försöka hindra 1,4 miljoner människor från att registrera sig från att rösta i presidentvalet 2020, eftersom många exfångar inte kan betala.

Annons

Delstatens representanthus godkände lagen med 67 röster mot 42 på fredagen, en dag efter att den fått ja i senaten.

– Vi tror på rehabilitering, vi tror på nya chanser. Vi tror även på att skulder ska betalas, säger ledamoten James Grant.

– Slutresultatet som vi ser har varit ett försök att förena de två sakerna och se till att när någon betalat sin skuld till samhället så kan de komma tillbaka och rösta, säger han till tv-kanalen WCTV.

Efter beslutet är det upp till guvernören Ron DeSanti att slutligt godkänna lagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons