Annons

"Talar om Nordjylland som ett nytt Wuhan"

Beslutet om att massavliva miljontals minkar var nödvändigt, anser ex-ministern Mogens Jensen (S). Danmark fick inte bli världens nya smittohärd.
Danmark • Publicerad 11 november 2021
Runt 15–17 miljoner minkar avlivades i Danmark och grävdes ner. Arkivbild.
Runt 15–17 miljoner minkar avlivades i Danmark och grävdes ner. Arkivbild.Foto: Morten Stricker/AP/TT

Mogens Jensen (S) avgick som livsmedelsminister den 18 november i fjol i kölvattnet av massavlivningen av 15–17 miljoner minkar i Danmark. Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska djur, som inte hade blivit smittade med en muterad variant av coronaviruset.

Varianten hade spridits till människor och det fanns en rädsla för att framtida vaccin inte skulle kunna stoppa den nya virusvarianten.

Annons

– Smittan kunde inte stoppas och den bredde ut sig i samhället. Därför var det ett helt nödvändigt beslut, säger Mogens Jensen enligt tidningen BT, när han är på väg in i rättslokalen för att förhöras av minkkommissionen.

"Möjligt nytt Wuhan"

Den 2 november i fjol, dagen innan beslutet fattades, träffade Jensen en företrädare för Kopenhagen Fur, som är världens största auktionshus för minkskinn. I samband med mötet blev den dåvarande livsmedelsministern informerad om att smittskyddsinstitutet SSI gjort en ny riskbedömning och uttryckt en stor oro över den muterade varianten.

– Det gör ett stort intryck på mig att man plötsligt talar om Nordjylland som ett möjligt nytt Wuhan, säger Mogens Jensen under torsdagens förhör.

Beslutet om massavlivning blev offentligt på en presskonferens med bland andra statsminister Mette Frederiksen (S) den 4 november förra hösten. Jensen har tidigare uppgett att han först tre dagar senare blev medveten om att det saknades laglig grund.

Under tidigare förhör har det dock framkommit att Miljö- och livsmedelsdepartementet redan i slutet av september har varit medvetet om att det krävdes en lagändring för att avliva även friska djur.

Det ska även ha nämnts i en bilaga inför regeringens koordinationsmöte sent på kvällen den 3 november. Det var då själva beslutet om massavlivning fattades.

"Kalla oss för oansvariga"

Det materialet fick den dåvarande livsmedelsministern tillgång till först sex minuter innan mötet skulle påbörjas. Under förhöret får Jensen frågan om vem som borde ha lyft fingret i vädret och påpekat att beslutet är lagvidrigt.

– De som var uppmärksammade på att det inte fanns laglig grund till att genomföra beslutet, säger han.

Vilket borde gälla alla mötesdeltagare, om man hade läst igenom materialet, påpekar förhörsledaren.

– Det förutsätter att du har gjort det på sex minuter. Jag har svårt att se vem på min nivå som skulle ha rest den frågan, säger Mogens Jensen.

Sms från rådgivare

Annons

Jensen förhördes av kommissionen i närmare sex timmar och i slutet framkom det att han fått ett sms från sin särskilde rådgivare i början av mötet den 3 november.

"Hon kommer helt enkelt att kalla oss för oansvariga och säga att vi inte tar detta på tillräckligt stort allvar när du föreslår vår linje", stod det bland annat i meddelandet.

Miljö- och livsmedelsdepartementet ville att man skulle lägga minknäringen i dvala under ett år, men det förslaget lade ministern aldrig fram på mötet. Mogens Jensen får frågan om det är Mette Frederiksen som åsyftas som "hon" i meddelandet.

– Det kan det vara, det kan också vara departementschefen (för statsministerns kansli), säger han.

Statsministern ska förhöras

Än så länge är Jensen den ende politikern som fått har fått lämna sin post på grund av minkskandalen. En vecka efter hans avgång sade statsminister Mette Frederiksen att hon borde ha ingripit, men att ansvaret för att agera låg på livsmedelsministern.

– Det handlar inte om att ducka för ansvar. Det är så ministersystemet i Danmark fungerar, sade Frederiksen i en debatt i folketinget.

Totalt ska 61 personer förhöras av minkkommissionen, som ska reda ut turerna i fallet och hur mycket de ansvariga egentligen visste när beslutet fattades.

Sist ut är statsministern, som förhörs den 9 december.

Fakta: Turerna i danska minkskandalen

4 november 2020 meddelade den socialdemokratiska regeringen att alla minkar, smittade och friska, skulle avlivas sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts.

Beslutet saknade laglig grund, vilket departement och myndigheter visste om redan i september.

18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S).

I januari i år beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.

I våras tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och förhör ska hållas under hösten. Slutrapport väntas i april nästa år.

Ingen dom kommer avkunnas. Det är upp till folketinget att fatta beslut om vad som sedan ska ske.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons