Annons

Ex-åklagare anser att Trump bröt mot lagen

Donald Trump hade åtalats för flera försök att hindra rättvisans gång – om han inte varit USA:s president. Den slutsatsen drar över 500 tidigare federala åklagare i ett öppet brev som skakar om i Washington DC.
USA • Publicerad 7 maj 2019
USA:s justitieminister William Barr.
USA:s justitieminister William Barr.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Brevet, som på måndagen hade skrivits under av 566 före detta åklagare och finns att läsa på webbplattformen , tar fasta på presidentens agerande under den så kallade Rysslandsutredningen.

"Var och en av oss anser att president Trumps handlingar, så som de beskrivs i den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport, hade resulterat i flera brottsåtal rörande försök att hindra rättvisans gång om det hade rört en annan person som inte skyddades av regelverket för en sittande president", skriver åklagarna.

Begränsa och stoppa

Annons

De lyfter fram tre punkter där de anser att bevisen är "överväldigande". De rör presidentens försök att avskeda Mueller, hans ansträngningar att begränsa Rysslandsutredningen (så att den inte omfattade hans egna handlingar) samt Trumps försök att stoppa vittnen från att samarbeta med dem som utredde honom själv och hans valkampanj – både via officiella kanaler som Twitter samt genom privata meddelanden, ofta framförda av presidentens juridiske rådgivare Rudy Giuliani.

Åklagarna noterar bland annat presidentens ilska över att den dåvarande justitieministern Jeff Sessions ställde sig utanför utredningen, att Trump sade att han ville ha en justitieminister som "skyddade" honom. Sessions fick sedermera sparken.

Tillrättavisning?

Flera amerikanska medier, bland dem , beskriver brevet som en skarp tillrättavisning av den nuvarande justitieministern William Barr. Barr tog emot Rysslandsrapporten i slutet av mars, efter att Mueller i nära två års tid utrett rysk påverkan på valrörelsen 2016 samt eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen. Kort därpå sammanfattade Barr rapporten i ett brev till kongressen i vilket han noterade att Mueller inte fastslår att presidenten begått brott – men inte heller frikänner honom från anklagelser om att ha försökt hindra rättvisans gång. Men han själv och den biträdande justitieministern anser att det inte finns bevis för sådana åtal, skrev Barr.

Den slutsatsen, och det faktum att Barr höll en presskonferens innan en maskad version av Rysslandsutredningen offentliggjordes, gör att Demokraterna ser rött. Flera högt uppsatta partiföreträdare har anklagat Barr för att försöka skydda presidenten och påverka allmänhetens uppfattning rörande rapporten.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons