Annons

EU:s utrikeschef väntas besöka Iran

Iran • Publicerad 2 februari 2020
EU:s utrikeschef Josep Borrell väntas landa i Teheran på måndag, enligt Iran utrikesdepartement. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell väntas landa i Teheran på måndag, enligt Iran utrikesdepartement. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU:s nye utrikeschef Josep Borrell väntas anlända till Teheran på måndag, meddelar Irans utrikesdepartement.

"Han planeras möta utrikesministern (Javad Zarif) och andra iranska företrädare för överläggningar", lyder uttalandet, som inte går in på hur länge Borrell väntas stanna i landet.

Annons

Besöket sker i ett läge av stor osäkerhet kring kärnenergiavtalet med Iran, som riskerat att falla samman sedan det 2018 övergavs av USA.

Borrell efterfrågade nyligen ett möte med de kvarvarande länderna för att försöka rädda avtalet.

Enligt överenskommelsen, som nåddes 2015, förbinder sig Iran att drastiskt begränsa sitt kärnenergiprogram i utbyte mot att en del internationella sanktioner mot landet hävs.

Men sedan USA drog sig ur och återinförde kraftfulla sanktioner har Iran börjat ta steg bort från sina åtaganden i avtalet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons