Annons

Brexitstöd kan tas ur EU:s katastroffond

EU-länder som drabbas finansiellt av en avtalslös brexit ska kunna söka stöd ur EU:s solidaritetsfond.
Politik • Publicerad 4 september 2019
EU:s katastroffond öppnas för brexitstöd. Arkivbild
EU:s katastroffond öppnas för brexitstöd. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery / TT

Det beslutade EU-kommissionen på onsdagen. Fonden används normalt till att stödja medlemsländer som drabbas av naturkatastrofer som jordbävningar och översvämningar.

Kommissionen öppnar nu för att medlemsstater som drabbas av en avsevärd finansiell börda med direkt koppling till ett avtalslöst utträde ska kunna söka pengar ur fonden. Det handlar om de EU-länder som har mest handel med Storbritannien.

Uppdatera plan

Annons

En förutsättning för att få stöd ur fonden är dock att kostnaderna inte hade kunnat undvikas genom bättre förberedelser.

Medel från fonden kan till exempel användas som tillskott till statligt stöd för företag, till åtgärder för att förhindra uppsägningar eller för att säkerställa att gräns- och tullkontroller fungerar.

Kommissionen beslutade också att EU:s fond för justering för globaliseringseffekter ska kunna användas för att stödja anställda som förlorar jobbet på grund av att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

Möjligheten att ta medel ur de två fonderna finns med i kommissionens uppdaterade plan för att minska konsekvenserna av en avtalslös brexit.

Räkna ej med förlängning

I planen står att risken för en avtalslös brexit ökat. Alla aktörer, till exempel företag och myndigheter, uppmanas att vidta nödvändiga åtgärder och inte räkna med att britterna ansöker om ytterligare tid eller att EU-ledarna skulle bevilja en sådan ansökan.

Kommissionen påpekar i planen att den så kallade nödlösningen för att förhindra en hård gräns mellan Irland och Nordirland är den enda identifierade lösningen som säkerställer fredsavtalet på Nordirland och skyddar EU:s inre marknad.

"Nödlösningen" har varit det största hindret för att Storbritannien ska kunna säga ja till det framförhandlade utträdesavtalet. Orsaken är en rädsla för att landet ska tvingas kvar i en tullunion med EU, om man inte hittar en alternativ lösning.

Vill vara konstruktiv

Kommissionens talesperson Mina Andreeva sade till media på onsdagen att EU:s position ligger fast och att man är redo att arbeta konstruktivt tillsammans med den brittiske premiärministern Boris Johnson och titta på de nya förslag han kan komma med. Förutsättningen är dock att de ligger i linje med det hittills förkastade utträdesavtalet.

Kommissionen räknar med att många kommer att uppleva störningar om det blir en avtalslös brexit den första november. Därför har man satt upp ett callcenter för medlemsstaternas myndigheter som ska hålla öppet en tid omedelbart efter brexit. Kommissionens callcenter för företag och medborgare kommer att ha förlängda öppentider.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons