Annons

Europas enda dugliga is – i Orsa

Isjaktssegling • Publicerad 9 februari 2020
Årets EM och VM i isjaktssegling hålls i Orsa. På bild en isjaktsseglare på Lake Micmac i Kanada.
Årets EM och VM i isjaktssegling hålls i Orsa. På bild en isjaktsseglare på Lake Micmac i Kanada.Foto: Andrew Vaughan/AP/TT

Den milda vintern spökar även i sportvärlden, och när årets VM och EM i isjaktssegling skulle avgöras var det svårt att hitta bra is. Med kort varsel lades mästerskapen sedan i svenska Orsa – den enda platsen i Europa med duglig is, rapporterar P4 Dalarna.

– I dagsläget är det den enda sjön i Europa som går att segla mästerskap på som är så pass så stor, säger den svenska utövaren David Croner till P4 Dalarna.

På plats i Orsa finns nu 200 deltagare från ett tiotal nationer som ska göra upp i mästerskapen, som hålls vartannat år i USA och Europa. Isjaktssegling går, förenklat, ut på att med hjälp av segel ta sig fram på skridskor, eller förflytta en farkost försedd med medar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons