Annons

Europa släcker ner inför vinterns energikris

Bada mindre bastu, dra ner på AC:n och läs en bok i stället för att glo på tv.
Länder runtom i Europa inför sparkampanjer och subventioner för att klara av energibrist och höga priser under den kommande vintern.
Europa • Publicerad 8 september 2022
Berlindomen är delvis nedsläckt för att spara energi. Bilden är från den 27 juli. Arkivbild.Foto: Paul Zinken/DPA/AP/TT
I Finland uppmanas medborgarna att korta ner tiden i bastun. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez ger spartips: Skippa slipsen när det är varmt. Arkivbild.Foto: Eduardo Parra/AP/TT

Ryssland har strypt gasflödet till Europa som ett svar på sanktionerna med anledning av kriget i Ukraina, och europeiska länder kämpar för att klara skenande priser på el och gas. På många håll varnas det för energiransonering. Europa förbereder sig inför vad som befaras bli en vargavinter ekonomiskt och energimässigt.

EU:s ordförandeland Tjeckien har föreslagit gemensamma åtgärder så som olika pristekniska lösningar, kreditgarantier och skatt på övervinster hos energibolagen, vilket bland annat AFP har rapporterat om. Men det finns också en rad andra, handfasta åtgärder som länder nu genomför.

Annons

Kunde vi spara energi med hjälp av kampanjer under 1970-talets oljekris kan vi göra det i dag, resonerar många. Samtidigt satsas det på subventioner till hushållen, medan andra planerar för att återstarta reaktorer och ta kärnkraften till heders igen.

Här ett axplock av olika länders åtgärder.

Finland: Kortare bastubad

Med kampanjen "Snäppet svalare" vill finländska myndigheter i sann 1970-talsanda med konkreta råd få alla att spara el. Finländare får rådet att sänka värmen inomhus med en grad, duscha kortare och dra ner på tiden i bastun.

Vidare råder energimyndigheten Motiva folk att spela spel eller läsa en bok i stället för att titta på tv, och sänka farten när man kör bil.

Kampanjen drar i gång den 10 oktober.

Regeringen satsar också hundratals miljoner euro på att stödja särskilt låginkomsttagare med stigande elräkningar i vinter, rapporterar Yle.

Danmark: Släckt gatubelysning

Danska Energistyrelsen satsar också på en kampanj för att spara energi. Alla danskar ska spara så mycket som möjligt är målet med kampanjen som tar fasta på 1970-talets spartips.

Flera danska kommuner överväger att släcka gatubelysningen nattetid, rapporterar TV2 Lorry. Solrød på Själland har redan infört åtgärden.

Annons

Danmark beslutade i juni om att ge äldre och andra grupper subventioner motsvarande närmare 4,5 miljarder svenska kronor. Drygt 400 000 hushåll har redan fått en "värmecheck".

Tyskland: Mörka monument i Berlin

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har tagit fram ett stödpaket på 65 miljarder euro för hushåll och industrier. Förvärvsarbetande och barnfamiljer får bidrag för att klara kostnadsökningen. Samtidigt tvingas konsumenter betala en hett omdiskuterad gasavgift från och med oktober.

Berlin har dragit ner på belysningen av flera monument, och flera tyska städer följer i spåren med sparåtgärder. Man kommer bland annat att dra ner på gatubelysning och luftkonditionering, och uppmuntra befolkningen att oftare åka kollektivt.

Efter Fukushima-olyckan i Japan 2011 beslutade Tyskland att lägga ner all kärnkraft. Men två reaktorer kommer nu att hållas i "standby"-läge till och med mitten av april 2023, meddelar regeringen.

Frankrike: Spara 10 procent

President Emmanuel Macron uppmanar fransmännen att spara så att landets energianvändning minskar med 10 procent de närmaste månaderna. Detta för att undvika ransonering och avbrott i vinter.

Ransonering är den sista utvägen, enligt Macron. Han uppmanar både privatpersoner och företag att dra ner på uppvärmning och luftkonditionering, skriver AP.

Många kommuner har enligt lokala medier börjat stänga badhus.

Landet planerar att sälja mer gas till Tyskland i utbyte mot tysk el. Flera franska kärnkraftverk som är stängda för översyn eller reparation måste tas i drift till vintern, säger Macron.

Annons

Spanien: Dra ner på AC och värme

Premiärminister Pedro Sánchez har uppmanat män att skippa slipsen vid varmt väder och kontor, restauranger och butiker att dra ner på AC:n. Systemen får inte ställas in så att temperaturen blir lägre än 27 grader på sommaren eller högre än 19 grader på vintern. På nätterna måste butiker vara helt nedsläckta.

16 miljarder euro har utlovats i bidrag och förmånliga lån till hushåll och företag för att klara energiräkningarna, skriver Reuters. Flera skatter har också sänkts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons