Annons

EU vill förlänga covidpasset

Coronaviruset • Publicerad 3 februari 2022
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen visar upp EU:s covidcertifikat på sin mobiltelefon. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen visar upp EU:s covidcertifikat på sin mobiltelefon. Arkivfoto.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Land efter land i EU är på väg att häva sina coronarestriktioner. Samtidigt vill ändå EU-kommissionen förlänga giltighetstiden för EU:s covidcertifikat till och med den 30 juni 2023.

"Vi kan inte förutspå hur pandemin kommer att utvecklas, men vi kan se till att medborgarna fortsatt kan hjälpas av ett certifikat som fungerar och är accepterat vart de än åker. Utan den här förlängningen riskerar vi att få många olika nationella system, med den förvirring och de hinder som det skulle orsaka", säger justitiekommissionär Didier Reynders i ett pressmeddelande.

Covidcertifikatet – EU:s gemensamma vaccinpass – har kommit till för att alla EU-medborgare enkelt ska kunna visa upp bevis på att de vaccinerats, nyligen testats eller återhämtat sig från covid-19 vid resor mellan medlemsländerna. Det är dock upp till varje land att avgöra om man kräver vaccinpass för inresa eller inte.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons