Annons

EU varnar Ungern om indragna medel

Ungern riskerar få minskade EU-bidrag, eftersom landet anses bryta mot rättsstatsprinciperna.
Ungern • Publicerad 5 april 2022
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild rån söndags.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild rån söndags.Foto: Petr David Josek/AP/TT

– EU-kommissionen kommer nu att skicka en formell varning om att mekanismen (om att dra in bidrag) har satts i gång, säger ordföranden Ursula von der Leyen.

När EU-länderna 2020 tog fram unionens långtidsbudget ingick en skrivning – enligt kritiker urvattnad – om att förhindra att EU-medel utbetalas till länder som inte följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Annons

Tisdagens besked innebär att skrivelsen för första gången kan få reella följder.

Ungern hotade tillsammans med Polen under förhandlingarna att lägga in sitt veto om villkoret skrevs in i budgeten. Premiärminister Viktor Orbán sade då att det handlar om "utpressning" från länder och politiker i väst som ogillar hans politik.

Den formella varningen kommer bara dagar efter att Orbán valdes till en fjärde mandatperiod på premiärministerposten. I sitt segertal i söndags sade han bland annat:

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons