Annons

Öppet för ryska varor till Kaliningrad

EU/Ryssland • Publicerad 13 juli 2022
Godståg från Kaliningrad. Arkivbild.
Godståg från Kaliningrad. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Ryssland kan fortsätta transportera civilt gods som järn, stål och cement med tåg genom Litauen till Kaliningrad, trots EU:s sanktioner mot varorna.

Klarläggandet kommer från EU-kommissionen efter den senaste månadens gräl mellan Litauen och Ryssland kring transporterna till den ryska enklaven.

Annons

Litauen stoppade i juni transporter av varor som EU infört sanktioner mot, med anledning av Rysslands krig i Ukraina. Det har dock följts av ilskna ryska reaktioner, då varorna inte är ämnade för export utan bara för intern transport inom landet. Inne i Kaliningrad-enklaven, som inte har någon landgräns till resten av Ryssland, har samtidigt oron vuxit över att även livsmedel och andra sorters varor ska stoppas.

Nu betonar dock EU-kommissionen att det endast är militär utrustning och varor som kan användas militärt som inte får transporteras på järnvägen genom Litauen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons