Annons

EU: Stor oro över Iran-avtal

Iran • Publicerad 9 maj 2019
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Arkivfoto.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Arkivfoto.Foto: Carlos Gonzalez/AP/TT

Kärnavtalet JCPOA med Iran är en "avgörande framgång" i arbetet mot kärnvapenspridning och är i allas intresse, skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett gemensamt uttalande med Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

I uttalandet skickas en "kraftig uppmaning" till Iran att fortsätta med sina åtaganden och undvika "upptrappande åtgärder".

Annons

Irans president Hassan Rohani har meddelat att man inte längre tänker följa avtalets regler om lagring av anrikat uran och tungvatten. Rohanis krav på att EU-länderna måste leva upp till löften om att skydda landets olje- och bankindustri får dock skarp kritik från väst.

"Vi avvisar alla ultimatum och kommer att göra en bedömning av hur Iran följer avtalet", heter det i det gemensamma uttalande från de länder som tillsammans med USA, Kina och Ryssland tog fram avtalet 2015.

I uttalandet fortsätter ändå Mogherini och de tre EU-länderna att ge sitt stöd till JCPOA-avtalet och beklaga de sanktioner som USA återinfört efter att ha hoppat av.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons