Annons

EU stoppar stålfusion

Ståljättarna Thyssenkrupp och Tata Steel tillåts inte slå sina påsar ihop i Europa.
Skapandet av ett gemensamt bolag stoppas som väntat av EU-kommissionen.
EU • Publicerad 11 juni 2019
Tyska Thyssenkrupp varnade redan i mitten av maj för att man räknade med att EU-kommissionen skulle säga nej till samarbetet med Tata Steel. Arkivfoto.
Tyska Thyssenkrupp varnade redan i mitten av maj för att man räknade med att EU-kommissionen skulle säga nej till samarbetet med Tata Steel. Arkivfoto.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Sammansmältningen av det tyska och det indiska bolaget skulle ha skapat Europas näst största stålbolag efter luxemburgsk-indiska Arcelor Mittal. Redan i våras anade dock bolagen att det skulle bli nej från EU, vilket bland annat ledde till att Thyssenkrupp varslade 6 000 anställda, främst i Tyskland, i början av maj.

Nu kommer också det bekräftande nej-beskedet från EU:s konkurrenschef Margrethe Vestager.

Annons

– Vår undersökning har visat att sammanslagningen skulle ha lett till högre priser på stålprodukter som används i förpacknings- och bilindustrin. Det skulle ha skadat europeisk konkurrenskraft, hävdar danskan på en presskonferens i Bryssel.

Kommissionens nej är det andra stora avslaget i år, sedan tyska Siemens och franska Alstom tidigare fått nobben till att slå ihop sin tågproduktion.

Det ledde till skarp kritik mot Vestager från de två länderna och tvingar henne nu att betona hårt att kommissionen under de senaste tio åren bara stoppat tio sammanslagningar – och godkänt över 3 000.

– Vi använder alltid samma princip när vi ser på det här: att se till att europeiska konsumenter inte skadas av högre priser, begränsat utbud eller försämrad innovationskraft, säger Vestager i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons