Annons

EU stoppar militär utbildning i farans Mali

EU avbryter en insats med militär utbildning i Mali, men fortsätter att vara närvarande i länder söder om Sahara, det så kallade Sahel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell.
Mali • Publicerad 11 april 2022
EU:s utrikeschef Josep Borrell.
EU:s utrikeschef Josep Borrell.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Beskedet från Borrell kom under en pressträff på måndagen, då han sade att utvecklingen i Mali "tvingar oss att konstatera att vi inte har tillräckligt med garantier" om att inte bli angripna av medlemmar i den ryska militära säkerhetsgruppen Wagners anställda.

Beväpnade grupper från Wagner har anlitats av regimen i Mali som tagit makten genom en kupp.

Annons

Borrell sade också att anställda av Wagner har gjort sig kända för aktiviteter som troligen dödat tiotals människor i Mali den senaste tiden. Han poängterade samtidigt att EU:s närvaro i flera andra länder i regionen är fortsatt viktig.

Även Tyskland överväger att dra tillbaka sina soldater från Mali, och utrikesminister Annalena Baerbock åkte under måndagen till landet för ett möte med juntaledaren Assimi Goïta och utrikesminister Abdoulaye Diop. Hon tar sig sedan vidare till Niger för samtal med president Mohamed Bazoum och utrikesminister Ibrahim Yacoubou innan hon återvänder till Tyskland på lördag.

Enligt en talesperson är målet med resan att få en bild av säkerhetsläget på marken i Mali, när Tyskland nu ifrågasätter sin militära närvaro i landet efter den demokratiska tillbakagången och närmandet till Ryssland.

– Med anledning av detta behöver Tyskland på nytt överväga sitt engagemang i Sahelregionen, sade Baerbock inför avresan på måndagen.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt förmodat dödstal kopplat till Wagnergruppens aktiviteter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons