Annons

EU-sanktioner mot Malis junta

Mali • Publicerad 4 februari 2022
Malis premiärminister Choguel Kokalla Maiga. Arkivbild.
Malis premiärminister Choguel Kokalla Maiga. Arkivbild.Foto: Kena Betancur/AP/TT

EU har infört sanktioner mot fem medlemmar av Malis styrande militärjunta.

"De fem angivna personerna åläggs ett reseförbud som hindrar dem från att ta sig in i EU, eller åka genom EU-länders territorier, samt att deras tillgångar fryses", meddelar EU.

Annons

Anledningen bakom sanktionerna är att de fem, varav en är premiärminister Choguel Kokalla Maiga, i EU:s ord är "ansvariga för handlingar som obstruerar och underminerar en framgångsrik politisk övergång".

Militärjuntan tog makten med våld för ett och ett halvt år sedan. När en civil övergångsregering hade bildats skedde ännu en kupp.

Till följd av maktövertagandet har Mali stängts av från Afrikanska unionen och det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas.

Juntan hade tidigare lovat Ecowas att hålla demokratiska val i februari, men meddelade i januari att den har för avsikt att sitta kvar vid makten i ytterligare fyra år under vad man kallar en övergångsperiod.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons