Annons

EU möter polarnatten i Kiruna

Det första EU-kommissionen ser av Sverige som ordförande i EU:s ministerråd 2023 blir is och mörker.
Regeringen har valt Kiruna som för det första mötet med kommissionen.
EU • Publicerad 7 maj 2021
När EU-kommissionen kommer till Sverige i januari 2023 för att möta regeringen, under Sveriges halvår som ordförande i EU:s ministerråd, kan stadshuset bli en anhalt. Arkivbild.
När EU-kommissionen kommer till Sverige i januari 2023 för att möta regeringen, under Sveriges halvår som ordförande i EU:s ministerråd, kan stadshuset bli en anhalt. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén/TT

– Statsministern har bestämt att han tänker bjuda in EU-kommissionens ordförande och alla kommissionärerna till Kiruna i början på januari 2023, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Dahlgren säger att regeringen vill visa upp den "fantastiska" miljön men också den kraftiga tillväxt och utveckling som sker i Kiruna, Gällivare, Luleå och andra delar i norra Sverige.

Annons

Sverige ska vara ordförande i EU:s ministerråd under det första halvåret 2023 vilket innebär att ministrarna i den regering som då styr landet – det är ju val bara fyra månader före – får leda sina kollegor i de övriga EU-länderna i ministerrådet.

– Om det blir en ny regering så blir det en rivstart, säger Hans Dahlgren.

Många fler möten kommer att hållas på svensk mark, runt om i landet, under halvåret. Men var är inte spikat än. Vad Sverige vill satsa på som ordförande ska göras klart nästa höst.

Det möte som regeringen har med EU-kommissionen på hemmaplan brukar vara det första mötet under det halvår som ett land är ordförande.

Sverige har varit ordförande två gånger tidigare i EU:s ministerråd. Det var 2001 och 2009.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons