Annons

EU håller inne pengar till Polen

EU • Publicerad 8 februari 2022
Rök stiger från kraftverket i polska Turow, som får sitt kol från en närliggande gruva – som dock ogillas skarpt av grannlandet Tjeckien. Arkivbild.
Rök stiger från kraftverket i polska Turow, som får sitt kol från en närliggande gruva – som dock ogillas skarpt av grannlandet Tjeckien. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

EU-kommissionen kommer från nästa vecka att hålla inne pengar till Polen som ett sätt att få landet att betala utdömda böter från EU:s domstol.

Det uppger åtminstone kommissionstalesmannen Balazs Ujvari för nyhetsbyrån AFP.

Annons

Domstolen har ålagt Polen att betala en halv miljon euro om dagen så länge som landet inte stoppar verksamheten vid en kolgruva nära gränsen mot Tjeckien, efter tjeckiska klagomål på hur gruvan fått förlängt tillstånd.

Några pengar har dock ännu inte betalats vilket nu leder till att EU-kommissionen börjar dra av böterna från andra utbetalningar till landet.

I själva gruvtvisten har samtidigt Polen och Tjeckien nått en intern uppgörelse, där Polen lovar att betala 45 miljoner euro till grannlandet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons