Annons

EU godkänner Polens omstridda covidstöd

EU-kommissionen godkände på onsdagen Polens återhämtningsplan till följd av coronapandemin. I planen finns krav på stärkt rättssäkerhet i landet.
Polen • Publicerad 1 juni 2022
Polen med president Andrzej Duda i spetsen har fått sin återhämtningsplan godkänd av EU-kommissionen. Arkivbild.
Polen med president Andrzej Duda i spetsen har fått sin återhämtningsplan godkänd av EU-kommissionen. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Polen får drygt 35,4 miljarder euro, motsvarande cirka 368 miljarder kronor, ur unionens stora gemensamma coronastöd.

"Det kommer att bidra till att Polen går stärkt ut covid-19-pandemin och framåt med de gröna och digitala omställningarna", skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Annons

Stödet består till 11,5 miljarder av lån och 23,9 bidrag.

Syftet är att mildra coronapandemins ekonomiska och sociala konsekvenser och underlätta medlemsländernas gröna omställning. Totalt fördelas 724 miljarder euro till EU-länderna inom ramen för den så kallade Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF).

Just Polens del av stödet har varit omstridd på grund av rättsstatsläget i landet. Ett beslut har dröjt över ett år.

Godkännandet kommer efter att Polens parlament nyligen röstat ja till att avskaffa den kritiserade disciplinnämnden vid landets högsta domstol.

I Polens plan finns krav på omfattande reformer som rör rättsväsendet och domstolarnas oberoende. Bland annat ska domare som drabbats av disciplinnämnden kunna få beslutet prövat av en oberoende instans som inte strider mot EU-rätt.

"Polen måste visa att de här milstolparna är uppfyllda innan några utbetalningar under RRF kan göras", skriver EU-kommissionen.

Sveriges motsvarande plan, värd drygt 30 miljarder kronor, godkändes i mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons