Annons

EU ger Ungern förlängd tidsfrist

Ungern • Publicerad 12 oktober 2022
Ungerns regering, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, har infört 17 åtgärder för att adressera EU:s korruptionsfarhågor. Bild från 11 oktober.
Ungerns regering, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, har infört 17 åtgärder för att adressera EU:s korruptionsfarhågor. Bild från 11 oktober.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

EU ger vika för Ungern. Landet har nu till den 19 december på sig att bevisa att man infört reformer för att bekämpa korruption, enligt diplomatkällor.

Fram till att Ungern kan visa upp relevanta åtgärder så håller EU inne 7,5 miljarder euro – motsvarande över 80 miljarder svenska kronor – som är ämnade för Ungern i EU-stöd.

Annons

Ungern uppges vara i behov av EU-pengarna. Skenande inflation och en sjunkande valuta har lett till en kraftig försvagning av landets ekonomi.

Ursprungligen hade tidsfristen satts till den 18 oktober, men Budapest har vädjat om mer tid. Beslutet om förlängd deadline måste nu antas officiellt av EU:s medlemsländer.

EU-kommissionens förslag om att hålla inne 65 procent av pengarna till Ungern från tre stora regionalfonder lades fram i september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons