Annons

EU: Erkänn föräldraskap över gränserna

Föräldraskap i ett EU-land måste erkännas fullt ut i andra. Det hoppas EU-kommissionen i ett nytt förslag – men som kräver enighet för att gå igenom.
EU • Publicerad 7 december 2022
EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Arkivfoto.
EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Arkivfoto.Foto: Yves Herman/AP/TT

Att vissa EU-länder bara delvis eller inte alls erkänner samkönade äktenskap, partnerskap och föräldraskap orsakar fortfarande både personliga och juridiska problem vid flyttar runt om i unionen.

EU:s domstol har visserligen sedan tidigare slagit fast rätten för alla barn att fritt få resa in och bo med sina föräldrar i olika EU-länder, oavsett vad länderna har för lagstiftning om föräldraskap. Men nu vill EU-kommissionen med nya regler se till att det blir både enklare och tydligare för barnen att få tillgång till samma rättigheter som alla andra.

Annons

Enligt justitiekommissionären Didier Reynders finns det två miljoner barn i EU som i nuläget inte har samma givna rättigheter som andra, vid eventuella flyttar mellan EU-länder.

Samtidigt betonar han att kommissionen inte tvingar några länder att ändra sin syn på exempelvis vilka sorters äktenskap som accepteras.

– Det handlar bara om att skydda barnens rättigheter. Vi vill inte ändra hur familjer definieras. Vi vill inte ändra några definitioner kring adoptioner och absolut inte definitioner kring samkönade par, säger Reynders på en presskonferens i Bryssel.

För att driva igenom onsdagens förslag krävs dock att alla EU-länder säger ja.

– Om det är omöjligt att övertyga alla medlemsländer så finns det andra sätt att gå via utökade samarbeten, men jag är säker på att vi kan diskutera med alla, säger Reynders.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons