Annons

Linde kräver sanktioner mot olja och gas

Sverige kräver nu EU-sanktioner även mot olja och gas – men räknar inte med enighet ännu.
EU • Publicerad 11 april 2022
Utrikesminister Ann Linde vid måndagens EU-möte i Luxemburg.
Utrikesminister Ann Linde vid måndagens EU-möte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU-ländernas femte sanktionspaket spikades i förra veckan och innehåller bland annat ett kommande stopp för kolimport från Ryssland.

Vid måndagens utrikesministermöte i Luxemburg krävde Sverige att man måste gå vidare även mot andra fossila bränslen.

Annons

– Vi har tagit ett steg när det gäller kol, men vi måste gå vidare också, framför allt när det gäller olja, förklarar Linde efteråt.

I nuläget handlar det ändå mest om att "mjuka upp" motståndet från länder som Ungern och Österrike. Så sakteliga håller trycket också på att få effekt, att döma av vad Linde får höra av andra länder inne på mötet.

– Det är inte så att man säger "nej, det kan man absolut inte göra". Nu handlar det snarare om hur snabbt kan vi ersätta (olja och gas). Men det kommer inte att vara något snabbt beslut, säger utrikesministern.

– Oljan tror jag det är lite större hopp om. Gas är det mindre hopp om. Men det är inte så tvärnej som det var precis i början och det tror jag beror på att världen ser mer och mer av den ena krigsförbrytelsen efter den andra.

Långa förhandlingar

EU-länderna har fått kritik för att sanktionsfunderingarna stöts och blöts i långa förhandlingar och att vissa åtgärder – exempelvis kolstoppet – har lång inkörningsperiod.

Linde anser dock inte att EU:s agerande kan ses som svagt.

– Absolut tvärtom! Vi har tagit fem stenhårda sanktionspaket. Det är helt oerhört i EU:s historia, både när det gäller stora sektorer, enskilda personer och ekonomi. Det är otroligt starka sanktionspaket så det är på inget sätt svagt, säger hon.

EU:s utrikeschef Josep Borrell är samtidigt skarp i tonen mot de som försöker beskylla EU för den livsmedelsbrist som nu hotar på många håll.

– Ryssland sår bomber i Ukrainas fält och deras krigsskepp blockerar tiotals fartyg, fulla med vete, som inte kan lämna Ukrainas hamnar. De provocerar fram hunger i världen, säger Borrell på sin presskonferens efter mötet.

– Skyll inte på sanktionerna! Det är den ryska militären som ser till att det är brist på mat, anser utrikeschefen.

Många reser

Annons

Under den senaste tiden har allt fler europeiska ledare och ministrar hälsat på hos sina kollegor i det krigshärjade Kiev.

Ann Linde var själv vid polsk-ukrainska gränsen tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i helgen och betonar att resandet måste ske på ukrainskt initiativ.

– De är ju väldigt positiva till att det kommer besök till Kiev, men det måste vara uthålligt, så att inte alla kommer på en gång, och det är också enorma säkerhetsarrangemang. De måste få bestämma när och hur så att det inte blir så att vi känner att vi behöver åka dit för att visa oss för vår hemmapublik, säger Linde i Luxemburg.

Fakta: EU:s sanktionspaket

EU-länderna har i fem omgångar fyllt på sina sanktioner mot Ryssland med anledning av det ryska kriget i Ukraina.

Bland annat har en stor mängd politiker, tjänstemän, militärer och andra belagts med inreseförbud till EU och fått eventuella tillgångar frysta. Det gäller allt från president Vladimir Putin och hans döttrar till oligarken Roman Abramovitj och utrikesminister Sergej Lavrov med flera.

Flera ryska storbanker har kopplats loss från den internationella transaktionssystemet Swift. Ryska propagandakanaler har förbjudits. Möjligheten för ryska statskontrollerade företag att låna i EU har kraftigt begränsats liksom import till EU av exempelvis ryska stålprodukter och export till Ryssland av en mängd viktiga tekniska komponenter – men också lyxvaror.

Därtill har trafik med ryska fartyg och lastbilar till EU stoppats, med vissa undantag för bland annat energi och humanitär hjälp.

Från augusti införs även ett embargo mot import av kol från Ryssland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons