Annons

EU-avtal med Chile

EU:s handel och kontakter med Chile ska stärkas rejält med ett nytt avtal om både politiskt och ekonomiskt samarbete.
EU • Publicerad 9 december 2022
Chiles utrikesminister Antonia Urrejola. Arkivfoto.
Chiles utrikesminister Antonia Urrejola. Arkivfoto.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Det som döpts till EU:s och Chiles avancerade ramverksavtal är en uppdatering av det gamla associeringsavtalet parterna emellan som funnits sedan 2002.

Enligt EU-kommissionen kommer nu nästan all EU-export till Chile att bli tullfri, vilket beräknas öka EU-exporten med 4,5 miljarder euro om året. Därtill blir det lättare för EU-företag att erbjuda allehanda tjänster i Chile och delta i upphandlingar. Avtalet ska också ge EU större tillgång till råvaror som behövs för bland annat batterier.

Annons

– Dagens uppgörelse innebär ett stort steg framåt för våra hållbarhetsåtaganden. Det är ingen slump att vi har ett särskilt partnerskap med Chile. Vi har arbetat som allierade med likartade åsikter under lång tid, säger EU:s handelsansvarige vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel, tillsammans med EU:s utrikeschef Josep Borrell och Chiles utrikesminister Antonia Urrejola.

När uppgörelsen kan träda i kraft är ännu oklart. Närmast väntar en juridisk genomgång innan EU kan lägga fram avtalet för att formellt godkännas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons