Annons

Ett nytt liv på Öland

Härom kvällen spelade Anna Hammarstedt sin sista föreställning av Innanför ögat på Långa näsan i Stockholm. Därmed satte hon punkt för storstadslivet, i varje fall för en tid framöver. Efter nyår börjar hon repetera i Byteaterns nya barnföreställning Vanten.
Nyheter • Publicerad 13 december 2003
Anna Hammarstedt.
Foto: Anders Johansson
Anna Hammarstedt. Foto: Anders JohanssonFoto: 

- Det är fantastiskt att kunna jobba i Kalmar, säger Anna Hammarstedt, som under hösten har långpendlat Öland-Stockholm.

Sedan i våras bor hon och familjen, sambon Johan som är tv-journalist och lilla Hilda, född 2002, i den öländska byn Stora Frö, byn som Anna Hammarstedt alltid återvänt till.

Annons

- Öland har alltid funnits som en fast punkt, vi har haft sommarstuga här sedan jag var liten.

Hon är småländska, med rötter i Alstermo där hon bodde i drygt tio år tills hon var femton, och där hon först upptäckte, på roliga timmen i skolan, hon hur kul det var med teater. Efter gymnasiet var hon elev på Maximus dockteater i Växjö i ett och ett halvt år. Efter en tids "vacklande" med bland annat teaterstudier i Lund, tackade hon ja till ett jobb på Helsingborgs stadsteater och bestämde hon sig för att satsa på teatern.

Pjäs om anorexi

I dag är hon 35 år, och har i tio år arbetat mest på Stockholms stadsteaters scen Långa Näsan, senast

i föreställningen Innanför ögat på Långa Näsan, som avslutades i veckan. Där gjorde hon huvudrollen, en ung tjej med anorexia

Pjäsen, som bygger på en novell av en ung tjej som själv upplevt anorexi, handlar om en ung flickas sökande efter en identitet och har spelats för högstadie- och gymnasieelever.

- Det har varit ett både kul och viktigt jobb. Vi har fått fina recensioner och ett enormt gensvar. Högstadieeleverna har suttit knäpptysta och en psykolog tyckte att pjäsen borde visas i skolorna i hela landet.

Anna Hammmarstedt har också fått lovord för sin rolltolkning.

- Ämnet är ju väldigt angeläget. För oss som är friska ter det sig helt absurt att man kan svälta sig själv på det sättet. Men som anorektiker lider man av en sån näringsbrist, man kan inte tänka klart. Som tur är blir nästan alla anorektiker som får vård friska. Problemet är att det råder brist på vårdplatser.

Att välja livet

Annons

Men pjäsen handlar inte bara om anorexi utan också på ett annat plan om att säga ja till livet och växa som människa.

- Flickan i pjäsen tar sig den långa vägen tillbaka, hon väljer livet till sist.

För Anna Hammarstedt börjar också "ett nytt liv" i vår. Det blir en stor omställning att bo på Öland och arbeta på Byteatern. Byteaterns arbetssätt är mycket annorlunda än Långa Näsans.

- Jag har länge drömt om att få arbeta på Byteatern, ända sedan jag såg Bodil Göranssons föreställning När valarna försvann på 1980-talet.

Nu ska hon själv arbeta tillsammans med Bodil Göransson, som regisserar pjäsen, och med dockmakaren och dockteaterspelaren Anna Thorén, som spelade med i Byteaterns föreställning Som ni och vi vill ha det för ett par år sedan och nu återvänder till Kalmar.

Rysk folksaga

Anna Hammarstedt har också arbetat mycket med dockor på scenen.

- Men jag är mest van vid att få en roll och tolka den. Nu ska vi improvisera, leka fram föreställningen tillsammans, det ska bli jättespännande, tycker hon.

Vanten är en fri bearbetning av den ryska folksagan. Magnus Lönn har skrivit texten och föreställningen handlar bland annat om lustens och lekens betydelse för både barn och vuxna. De båda skådespelarna ska berätta med hjälp av allehanda föremål, som de "förvandlar" till dockor under föreställningen.

- Tanken är att barnen ska få se de vuxna leka på scenen, men också själva var delaktiga i leken och den skapande processen.

Annons

I anslutning till pjäsen hålls också seminarier om lekens betydelse för barn.

TINA JEPPSSON

tina.jeppson@barometern.se

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons