Annons

Ett år har gått – Örebromord ännu olöst

Ju längre tiden går, desto svårare är det att klara upp ett mord.
Nu har snart ett år gått sedan en 45-årig kvinna anmäldes försvunnen, för att senare hittas död i Örebro. Fallet är fortfarande under utredning, men åklagaren hoppas att det ska kunna få sin lösning.
Brott • Publicerad 11 maj 2019
Den 45-åriga kvinnan hittades död vid ett bullerplank en bit bort från kvinnans hem. Arkivbild.
Den 45-åriga kvinnan hittades död vid ett bullerplank en bit bort från kvinnans hem. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har en skapligt bra bild av vad som hände, även om jag inte kan gå ut och berätta vad vi vet i utredningen, säger åklagaren Åsa Hiding.

Den 15 maj förra året anmäldes den 45-årig kvinnan från Örebro som försvunnen. Ett stort sökpådrag inleddes och ganska snart anhölls en man i kvinnans bekantskapskrets. Han släpptes dock efter en kortare tid.

Annons

Flera dagar senare hittades en död kropp i den stadsdel där kvinnan bodde. Den 22 maj bekräftade polisen att det var 45-åringen som hittats. Hon hade blivit mördad på platsen, har utredningen visat.

– Det handlar om kraftigt våld mot kroppen, säger Åsa Hiding.

Fortfarande misstänkt

Efter fyndet kallades mannen som varit anhållen återigen in till förhör. Det skulle också visa sig att han tidigare varit misstänkt för misshandel mot kvinnan i en annan utredning, men det ärendet hade lagts ned.

Mannen häktades i början av juni av Örebro tingsrätt. Men det var som skäligen misstänkt, den svagare misstankegraden. Då åklagaren inte lyckats stärka bevisningen mot honom efter en vecka släpptes han på fri fot.

Men han är fortfarande i dag misstänkt, enligt Åsa Hiding. Om det framkommit ytterligare bevisning mot honom den senaste tiden är dock inget hon vill kommentera.

Under utredningen har olika fynd analyserats och ett stort antal förhör hållits.

– Drygt 700 förhör är den uppgift jag fått från polisen, men då ska man ha med sig att vissa personer är hörda flera gånger, så det behöver inte överensstämma med antalet personer, säger Åsa Hiding.

Fortsätter analysera

Just nu handlar utredningen "till största delen om att analysera och göra en sammantagen bedömning av det inkomna materialet", säger Hiding.

TT: Börjar du närma dig ett eventuellt åtal?

– Det vill jag över huvud taget inte kommentera, med hänsyn till att det inte finns någon frihetsberövad.

Annons

TT: Tror du att mordet kommer att lösas?

– Det kan jag inte svara på, men det är givetvis vår förhoppning och det vi jobbar för hela tiden.

TT: Vad betyder tidsaspekten?

– Den är väl egentligen viktigast inledningsvis. Nu har det gått så pass lång tid att den nog påverkar mindre.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons