Annons

Ett år efter vulkanutbrottet: Första dödsfallet

Spanien bekräftar nu det första dödsfallet i det vulkanutbrott som skakade La Palma under 85 dagar mellan september och december 2021.
Spanien • Publicerad 2 januari 2023
Vulkanutbrottet på La Palma, som ingår i spanska Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust, pågick i 85 dagar i slutet av 2021. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

En domstol har slagit fast att en 72-årig man avlidit efter att han andats in giftiga gaser från vulkanen.

Kroppen hittades i november 2021 i kommunen El Paso – ett område som var förbjudet för allmänheten på grund av utbrottet.

Annons

De första rapporterna pekade på att mannen troligen klättrat upp på sitt tak för att rengöra det från vulkanaska när taket kollapsade.

Men nu visar obduktionen att de giftiga gaserna var dödsorsaken – vilket intygar att "katastrofen krävde ett människoliv", enligt domstolen.

Över 1 000 hem, många skolor, kyrkor, motorvägar och bananplantager förstördes av lavaströmmarna. Tusentals av den lilla öns cirka 83 000 invånare evakuerades.

Före utbrottet hade vulkanen inget namn – men i fjol röstade öns invånare för att kalla den Tajogaite – områdets namn på det gamla Guanche-språket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons