Annons

Etiopien kritiserar biståndsorganisationer

Etiopien • Publicerad 6 juni 2022
Ett varuhus fullt av matleveranser på väg till Tigray. Arkivbild.
Ett varuhus fullt av matleveranser på väg till Tigray. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den etiopiska regeringen kritiserar de organisationer som förser humanitärt stöd till krigshärjade Tigray och kräver hårdare kontroller av försändelserna, för att de inte ska hamna i händerna på Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).

Biståndsorganisationerna transporterar mer bränsle än vad som är tillåtet och har med sig utrustning som "kan användas av terrorgruppen för att förverkliga sina mål", säger Etiopiens biträdande premiärminister Demeke Mekonen.

Annons

FN:s samordningsorgan för nödhjälp, OCHA, har tidigare uppgett att den tillåtna mängden bränsle inte räcker till.

Den etiopiska regeringen har av FN anklagats för att upprätthålla en blockad mot Tigray. I april, efter tre månaders uppehåll, började regeringen återigen släppa in internationella hjälpsändningar in i regionen.

Konflikten i Etiopien har pågått sedan 2020, då det i Tigray styrande TPLF meddelade att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet – efter vilket regeringsstyrkor intog regionen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons