Annons

Ericsson stäms efter mutanklagelser

Telekomjätten Ericsson stäms av en grupp amerikaner med anledning av de mutor företaget anklagas ha betalat ut till terrorgruppen IS, rapporterar .
Ericsson • Publicerad 5 augusti 2022
Ericsson stäms av över 500 amerikaner. Arkivbild.
Ericsson stäms av över 500 amerikaner. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Stämningen sker genom en så kallad grupptalan, där 528 amerikaner ingår. Bland personerna finns veteraner från Irakkriget, anhöriga till stupade soldater, kidnappningsoffer och andra som anser sig ha lidit men till följd av företagets agerande.

”Kärandena menar att det var Ericsson som gjorde det valet, men att kärandena fick ta konsekvenserna”, skriver advokaten Ryan Sparacino, som företräder gruppen, i ett pressmeddelande som SVT tagit del av.

Annons

Ericsson har tidigare anklagats för att ha betalat pengar för transporter genom IS-kontrollerade områden i Irak, vilket bolaget utreds för av amerikanska myndigheter. Även svenska riksenheten mot korruption har utrett bolaget, men utan att finna bevis för att Ericsson har medverkat till brott.

Utöver grupptalan med de 528 amerikanerna har Ericsson tidigare stämts av investerare i USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons