Annons

Erdogan vill att Putin förhandlar med väst

Turkiet vill få till samtal mellan Ryssland och västmakter om Ukrainakriget. Idén kan komma att diskuteras av presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin vid ett toppmöte i veckan.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
Recep Tayyip Erdogan vid ett toppmöte i Prag i förra veckan.
Recep Tayyip Erdogan vid ett toppmöte i Prag i förra veckan.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Både Erdogan och Putin ska till ett asiatiskt toppmöte i Kazakstan. Om det blir ett möte på tu man hand där så är det möjligt att de tar upp den turkiske ledarens förslag om samtal mellan Ryssland och västmakterna USA, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, uppger Putins talesman Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån Interfax.

De båda presidenterna talade i telefon i fredags, då Erdogan ringde upp Putin för att gratulera på kollegans 70-årsdag. Turkiet är redo att arbeta för en "fredlig lösning på Ukrainafrågan som gynnar alla", försäkrade Erdogan enligt en kommuniké.

Frågan är dock om de nämnda västländerna överhuvudtaget är intresserade. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uteslöt i förra veckan alla former av förhandlingar med Putin, och lär sannolikt inte ha fått mer aptit på samtal efter måndagens omfattande bombningar av Kiev och andra ukrainska städer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons