Annons

Turkiet hotar attackera syriska regimstyrkor

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar att gå till omfattande angrepp mot regimstyrkorna i Syrien om turkiska soldater i landet attackeras på nytt.
I en allt skarpare ordfejd anklagar regimallierade Ryssland Turkiet för att inte hålla områdets mer radikala rebeller i schack.
Syrien/Turkiet • Publicerad 12 februari 2020
En turkisk militärkonvoj utanför staden Idlib på onsdagen. Turkiet kommer att attackera regimstyrkor var som helst i Syrien i det fall turkiska soldater angrips på nytt, meddelar president Recep Tayyip Erdogan.
En turkisk militärkonvoj utanför staden Idlib på onsdagen. Turkiet kommer att attackera regimstyrkor var som helst i Syrien i det fall turkiska soldater angrips på nytt, meddelar president Recep Tayyip Erdogan.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
En militärhelikopter som tillhör den syriska regimens styrkor sköts ned av rebellstyrkor på onsdagen.
En militärhelikopter som tillhör den syriska regimens styrkor sköts ned av rebellstyrkor på onsdagen.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal i Ankara i tisdags.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tal i Ankara i tisdags.Foto: AP/TT

– Härmed förklarar jag att vi kommer att slå till mot regimstyrkorna överallt från och med nu, utan hänsyn till Sotji-överenskommelsen, om minsta lilla skada åsamkas våra soldater vid observationsposter eller på andra platser, säger Erdogan under ett tal inför partivänner i parlamentet.

Utspelet kommer sedan 13 turkiska soldater dödats under de syriska regimstyrkornas framryckningar i Idlib i nordvästra Syrien.

Annons

Provinsen är ett av de sista områdena i landet som stått under rebellers kontroll. Men regimstyrkorna har med hjälp av ryskt bombflyg tvingat bort rebeller från alltfler viktiga positioner, och fortsatt sin offensiv förbi flera av de tolv observationsposter som Turkiet upprättade i provinsen efter en överenskommelse som slöts med Ryssland i Sotji 2018.

"Begår massakrer"

Under den sista tiden har direkta strider brutit ut mellan turkiska soldater och styrkor lojala med Syriens president Bashar al-Assad. Under de senaste tio dagarna har ett tiotal turkiska soldater dödats av regimstyrkors beskjutning.

Detta har ställt situationen på sin spets och ökat spänningarna mellan Ankara och Moskva. Erdogan riktar ovanligt hårda ord mot Ryssland.

– Regimen, uppbackad av ryska styrkor och Iranstödda milismän, attackerar fortlöpande civila, begår massakrer och spiller blod, säger presidenten.

Han tillägger att Turkiet kommer att göra allt för att trycka tillbaka regimstyrkorna bortom de turkiska observationsposterna i Idlib innan februaris slut.

– Vi kommer att göra vad som krävs, både på marken och i luften, utan någon tvekan och utan dröjsmål.

Kreml: Terroristerna då?

Ryssland replikerar att det är Turkiet som har brutit mot avtalet länderna emellan och att det är helt oacceptabelt.

– Framför allt. . . åtog sig den turkiska sidan att säkerställa att terroristgrupper i Idlib skulle oskadliggöras, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– Vi noterar tyvärr fortsatt att dessa grupper genomför angrepp från Idlib mot syriska styrkor samt agerar fientligt mot våra militära anläggningar.

Peskov försvarar vidare den syriska regimen och hävdar att den inte riktar några angrepp mot civila, utan endast mot vad han benämner som terrorister.

Annons

Ryssland meddelar samtidigt att presidenterna Putin och Erdogan har talats vid på telefon för att diskutera situationen. De diskuterade hur överenskommelserna ska kunna implementeras fullt ut, meddelar Kreml, utan att delge några detaljer.

Assad-regeringen i Damaskus tar inte Recep Tayyip Erdogans varning på allvar. Den statliga nyhetsbyrån Sana citerar en källa vid det syriska utrikesdepartementet som beskriver det som tomma hot, "från en person som saknar förankring i verkligheten".

USA-drabbning i nordöst

De Rysslandsstödda regimstyrkornas offensiv i Idlib har drivit omkring 700 000 människor på flykt sedan början av december. Det är den största fördrivningen av människor i Syrienkriget hittills, enligt hjälporganisationen Norwegian Refugee Council (NRC).

– Vår farhåga nu är att en fullskalig offensiv kan leda till den värsta katastrofen i Syriens brutala krig, ett regelrätt blodbad för fördrivna civila, säger NRC-chefen Jan Egeland, som tidigare ledde FN:s humanitära insatser i Syrien.

I den nordöstra delen av landet har amerikanska styrkor drabbat samman med regimallierade soldater. De amerikanska soldaterna dödade en person i en skottväxling som bröt ut i närheten av staden Qamishli, som ligger intill gränsen till Turkiet, enligt en av AFP:s uppgiftslämnare samt oppositionella och Storbritannienbaserade Syriska människoobservatoriet.

Amerikanska stridsflygplan utförde sedan minst ett anfall i området. Den USA-ledda koalitionen säger att de amerikanska styrkorna blev beskjutna och att de besvarade elden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons