Annons

Erdogan byter centralbankschef – igen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utnämnt Hafize Gaye Erkan till ny centralbankschef. Hon ersätter Sahap Kavciouglu, som lett centralbanken sedan 2021 – en period präglad av skenande inflation och dramatiska kursfall för den turkiska valutan.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
Turkiets nyligen omvalde president Recep Tayyip Erdogan har bytt centralbankschef igen. Arkivbild
Turkiets nyligen omvalde president Recep Tayyip Erdogan har bytt centralbankschef igen. ArkivbildFoto: Ali Unal AP/TT

Hafize Gaye Erkan blir Turkiets sjätte centralbankschef sedan Erdogan tillträdde som president 2014. Hon har tidigare varit bankdirektör i USA och har en karriär på bland annat investmentbanken Goldman Sachs och den numera kollapsade San Francisco-baserade banken First Republic Bank bakom sig.

Erkan lämnade ett toppjobb på First Republic Bank våren 2022. Banken gick omkull i maj i år.

Annons

Bytet av centralbankschef kommer sedan Erdogan vann andra omgången i Turkiets presidentval i slutet av maj, varpå presidenten har bytt ut stora delar av landets regering. Bland annat har han tillsatt Mehmet Simsek, som också har en bakgrund på Wall Street, som ny finansminister.

Erkans företrädare Sahap Kavciouglus penningpolitik har utmärkt sig för att i linje med Erdogans tankegångar stimulera ekonomin med räntesänkningar trots en skenande inflation – vilket bland annat bidragit till att trycka ned den turkiska liran till historiskt låga nivåer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons