Annons

Enligt lagen är pilbågar inga vapen

Gärningsmannen använde pilbåge när fem personer dödades i Kongsberg.
I Sverige ses pilbågar enligt lagens mening dock inte som vapen.
Norge • Publicerad 14 oktober 2021
En pil som fastnat i en vägg i samband med attacken i Kongsberg.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Den misstänkte 37-årige mannen dödade på onsdagskvällen fem personer och skadade ytterligare två i norska Kongsberg.

Vilken typ av pilbåge han använde är ännu inte offentligt, men enligt Steinar Risinggård, ordförande i Norges bågskytteförbund, ses pilbågar varken i Norge eller i de allra flesta andra länder som ett vapen, utan som ett idrottsredskap.

Annons

– På så sätt kan vem som helst köpa en, säger han till Nettavisen.

Kan ge fängelse

Inte heller i Sverige omfattas pilbågar av vapenlagen, till skillnad från exempelvis armborst. Men precis som med andra föremål som kan vara farliga finns begränsningar även för pil och båge.

– Pilbågar omfattas inte av vapenlagen. Däremot skulle jag nog säga att ha pilbåge på allmän plats omfattas av knivlagen, säger Fredrik Jönsson, kammaråklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, till TT

– Det skulle nog också kunna bedömas som ett grovt brott mot knivlagen att ha en pilbåge med pilar på allmän plats.

Den så kallade knivlagen (Lag om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål) kan ge fängelse i upp till sex månader, eller upp till ett år vid grovt brott.

Utöver knivar omfattas även bland annat stiletter, knogjärn och kaststjärnor. Enligt Fredrik Jönsson skulle även en pilbåge med pilar räknas dit.

Undantag finns

Lagen gör dock undantag för exempelvis hantverkare som använder kniv i jobbet eller svampplockare med svampkniv.

Att transportera sin pilbåge till och från tävling eller träning omfattas sannolikt inte heller enligt Fredrik Jönsson.

– Det skulle så klart inte omfattas, det är lite som att är du byggare har du rätt att ha kniv om du åker mellan arbetsplatser. Det finns så klart undantag. säger han.

– Men om man inte har någon anledning att bära en pilbåge och skulle ha den på stan med pilar till skulle det omfattas av knivlagen tänker jag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons