Annons

Enkelt för bedragare att annonsera på Facebook

Bedragare som lockar med annonser om framgång och lätta pengar kan fortsätta med sin verksamhet även efter att de avslöjats, visar en granskning avTV4:s Kalla Fakta.
Brott • Publicerad 8 februari 2023
Många annonsbedragare på Facebook kan fortsätta sin verksamhet så länge de betalar. Arkivbild.
Många annonsbedragare på Facebook kan fortsätta sin verksamhet så länge de betalar. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/TT

I programmet har man kartlagt över 200 annonser av den här typen, där människor lockas med bilder på kändisar och falska "nyheter" om investeringar som ger bra betalt.

Trots att annonsörerna i flera fall blivit avslöjade kan många av dem fortsätta så länge de betalar Facebook för sin annonsplats.

Annons

Som förklaring till fenomenet hänvisar Facebook bland annat till att plattformens storlek gör den svår att kontrollera.

När Kalla Fakta visar Janne Elvelid, policychef i Sverige för Facebooks ägarbolag Meta, exempel på annonser och frågar varför man inte lyckats få bort dem svarar han:

– Vi har inte tittat på de här i detalj, de här exemplen, det är mycket troligt så som du säger. De här skulle också ha tagits bort. Och det är en miss i vår efterlevnad av de regler som är. För det är tveklöst så att det här är regelbrott, det är missbruk. Det här ska inte få ske.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons