Annons

En miljon smittas av könssjukdomar varje dag

Världen • Publicerad 6 juni 2019
Tillgången till preventivmedel, som kondomer, måste öka, hävdar författarna till WHO-rapporten. Arkivbild.
Tillgången till preventivmedel, som kondomer, måste öka, hävdar författarna till WHO-rapporten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler än en miljon människor smittas av en sexuellt överförbar sjukdom varje dag, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO).

– Könssjukdomar finns överallt. De är betydligt vanligare än vad många tror, säger Teodora Wi, en av rapportförfattarna.

Annons

Rapporten bygger på data från 2016 då bland annat 127 miljoner nya fall av klamydia samt 87 miljoner fall av gonorré konstaterades bland män och kvinnor mellan 15 och 49 års ålder.

De flesta könssjukdomar är enkla att behandla, men eftersom flera utvecklat resistens mot antibiotika blir det allt svårare att ge vård i tid. Bara 2016 dog uppskattningsvis 200 000 barn till följd av att deras mamma smittats av syfilis.

Könssjukdomar beskrivs i rapporten som ett hot mot människors hälsa över hela världen. Slutsatsen är att möjligheterna att behandla könssjukdomar måste bli bättre och att tillgången till preventivmedel måste öka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons