Annons

En gripen för brott mot Sveriges säkerhet

En person har gripits misstänkt för brott mot rikets säkerhet genom att ha handskats med hemliga uppgifter.
Personen greps i Stockholm tidigt på torsdagsmorgonen.
Brott • Publicerad 3 juni 2021
En person har gripits misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Arkivbild.
En person har gripits misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Brottet ska ha begåtts i april och maj i år, rapporterar Ekot i Sveriges Radio som var först att uppmärksamma gripandet.

– Det stämmer att det genomfördes en insats i morse där en person greps och anhölls, säger Säkerhetspolisens presschef Karl Melin till TT.

Annons

Misstanken gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mer än så berättas inte i detta skede – förundersökningen har inletts under strikt sekretess.

"Det är ett känsligt ärende. De inblandade har yppandeförbud. Jag vill inte säga något om ärendet. Det är locket på", skriver åklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål i ett meddelande till SVT.

Personens försvarsadvokat Thomas Olsson säger till Ekot att ett förhör har hållits, men berättar inte mer än så.

I lagtext beskrivs brottet som att någon utan behörighet har kommit över eller röjt uppgifter om till exempel försvarsangelägenheter "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet".

Personen bedöms sannolikt inte ha haft för avsikt att dela med sig av den hemliga uppgiften till främmande makt. I så fall hade brottsmisstanken varit spioneri.

För grov obehörig befattning med hemlig uppgift kan man straffas med fängelse i upp till fyra års tid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons