Annons

Fyra dödade – Maduro eggar på militären

Minst fyra demonstranter har dödats av säkerhetsstyrkorna under de senaste protesterna mot Venezuelas president Nicolás Maduro, enligt oppositionen.
Maduro eggar i sin tur på de väpnade styrkorna mot "förrädare".
Venezuela • Publicerad 2 maj 2019
Venezuelas president Nicolás Maduro med höga militärer på onsdagen.
Venezuelas president Nicolás Maduro med höga militärer på onsdagen.Foto: AP/TT

– Ja, vi är i strid. Håll fortsatt hög moral i denna kamp att avväpna alla förrädare, alla kuppmakare, sade han under ett tv-sänt tal omgiven av höga militärer vid en tillställning.

– Ingen kan vara rädd. Det är timmen för att försvara vår rätt till fred, fortsatte han under ceremonin där cirka 4 500 militärer närvarade enligt militären.

Annons

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som bland annat stöds av USA, har manat till "de största protesterna i Venezuelas historia". Militären har inte följt uppmaningarna att ansluta sig till oppositionen men spänningarna har ökat sedan Guaidó i januari med hänvisning till konstitutionen utropade sig själv till tillfällig president och hävdade att Maduros nya mandatperiod var illegitim.

Kvinna dödsskjuten

Fyra personer har skjutits till döds vid de två senaste dygnens protester mot Maduro, enligt oppositionen. Dödsoffren ska ha krävts i huvudstaden Caracas och i staden La Victoria, och innefatta en 14-åring och en 16-åring.

Flera sammandrabbningar har bland annat inträffat mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor på en motorväg intill den militära flygbasen La Carlota i östra Caracas.

46 människor har förts till sjukhus i samband med protesterna. Fler än 150 personer har frihetsberövats.

Ministrar träffas

Maduro stöds i sin tur av Ryssland. USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska enligt en uppsatt amerikansk källa sannolikt ta upp frågan om Venezuela när han träffar sin ryske kollega Sergej Lavrov i Finland i nästa vecka. Under onsdagen talade de två med varandra i telefon om läget och enligt officiella uppgifter står de mycket långt ifrån varandra.

Militären tycks alltså stå fast vid Maduros sida. Men spekulationer om en omvändning tog fart när den förre oppositionsledaren Leonard Lopéz, som suttit i husarrest sedan 2017, framträdde i tisdags efter att ha fritagits av vad som sades vara Guaidó-trogna soldater. Nu har 25 soldater sökt asyl på Brasiliens ambassad medan Lopéz och hans familj sökt skydd på Spaniens ambassad.

Maduro fortsatte med att säga att militären nu kan ge världen en lektion.

– Att visa att i Venezuela finns väpnade styrkor som står enade som aldrig förr, som besegrar kuppförsök av förrädare som säljer sig för dollar från Washington.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons