Annons

En chans att andas för folket i Trostianets

Ryska styrkor har dragit sig tillbaka från den ukrainska staden Trostianets några mil från den ryska gränsen. De lämnar efter sig förstörelse, utbrända stridsvagnar och döda människor.
Den kvarvarande befolkningen har fått ett andrum. Åtminstone tillfälligt.
Ukraina • Publicerad 1 april 2022
Trostianets-bor går förbi en förstörd rysk stridsvagn som lämnats kvar i staden. I bakgrunden syns ett monument över andra världskriget.
Trostianets-bor går förbi en förstörd rysk stridsvagn som lämnats kvar i staden. I bakgrunden syns ett monument över andra världskriget.Foto: Efrem Lukatskij/AP/TT
Ukrainska soldater på ett militärfordon nära staden Trostianets.
Ukrainska soldater på ett militärfordon nära staden Trostianets.Foto: Felipe Dana/AP/TT

– Personligen har jag inte sett så mycket, säger Vitalij Butskij.

Detta trots att tre robotar träffat hans hem. Många andra byggnader i staden är skadade, berättar han när han ger sig ut för att se vad som har lämnats kvar efter den ryska ockupationen.

Annons

I skogen ligger två döda ryska soldater. På gatorna står utbrända stridsvagnar. Ukrainska soldater på en stridsvagn håller upp segervissa plakat.

Trostianets sjukhus är skadat och tågstationen beskjuten. Invånarna tar sig fram försiktigt av rädsla för minor, vittnar journalister från nyhetsbyrån AP som kom till staden kort efter att Ukraina meddelat att den återtagits efter flera veckor av rysk ockupation.

Iskalla vindar

Det är okänt hur många civila som har dödats i striderna om staden. Det är även oklart vart de ryska styrkorna tog vägen, vad som ledde till att de lämnade staden och vad som händer i framtiden. Läget är fortfarande spänt i närheten av Charkiv som ligger cirka 13 mil i sydostlig riktning och är den närmaste storstaden för Trostianets-borna,

På ett ryskt fordon står "Z", en bokstav som har blivit en symbol till stöd för Rysslands invasion. I närheten står lådor med ammunition, precis som på många andra ställen i staden.

Vitalij Butskij och de andra som försöker skaffa sig en bild av läget i staden har klätt på sig ordentligt mot de iskalla vindarna.

Framför järnvägsstationen skräpar mer ammunition som inte använts. Runt torget syns skyttegravar och vallar, som ett tecken på att de ryska styrkorna har försökt försvara sina positioner. En bunker under stationen är full av militäruniformer och stövlar och på väggarna syns meddelanden, bland annat barnteckningar, med texten "Tack för freden, soldat", skrivet på ryska.

Ett annat rum har använts för vård. Där står oanvänt dropp och skrivbord har gjorts om till bäddar, men inget blod syns med blotta ögat.

Matpaket

Bland bråten i bunkern hittas också matpaket, trots att stadens invånare har vittnat om att de ryska soldaterna har verkat hungriga.

– På kvällarna kom de till oss, till våra hus och våra källare, och stal våra inlagda grönsaker, potatis, ister och gurkor, säger en invånare som inte vill ge sitt namn.

Hon säger att de ryska styrkorna inte var ensamma, att även miliser från regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina deltog i ockupationen.

Annons

Nu är det stadens invånare som är hungriga. De står i kö för att få hjälp och vinkar till förbipasserande ukrainska stridsvagnar.

– Som du kan se har det varit strider här den senaste månaden. Projektiler har flugit över och människor har uttryckt att de är rädda, säger Jevhen Kosin som arbetar för räddningstjänsten.

– De har lämnats utan mat och vatten. Det har varit en fruktansvärd humanitär situation. Nu när planen inte flyger över och det inte har bombats på tre dagar kanske det blir bättre.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons