Annons

"Elstödet ska betalas ut smidigt och smart"

Stödet till konsumenter som drabbats av höga elpriser kommer att betalas ut på ett smart och smidigt sätt, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
Hon vänder sig mot beskrivningen att många människor skulle få sitt stöd i kontanter.
Politik • Publicerad 2 december 2022
Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M).
Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elstödet till hushåll ska börja betalas ut i februari nästa år om inget oförutsett inträffar, enligt regeringen.

Försäkringskassan håller på att upphandla ett avtal med en bank för att sköta utbetalningarna. Den som registrerar ett konto hos banken ska få pengarna automatiskt på kontot, annars kan det ske i form av en utbetalningsavi som man själv kan gå till banken med och få pengarna insatta på sitt konto.

Annons

– Det här kommer att ske på ett så smidigt och smart sätt som bara är möjligt, säger Anna Tenje.

Den aktuella banken är Swedbank som nu förhandlar med Försäkringskassan om vad uppdraget är värt, skriver Göteborgs-Posten.

Snabbaste sättet

TT: Är det ett smart sätt att använda avier?

– Till största del kommer det här att ske på helt andra sätt som är både enkelt, smart och smidigt. Detta är det snabbaste sättet att få ut betalningarna så fort som möjligt till hushållen när man mest och bäst behöver det, säger Tenje och påpekar att upphandlingen ännu inte är klar.

TT: Vad händer för dem som inte har ett bankkontor nära sig?

– Som jag säger så går det inte att föregå den upphandling som ännu ej är slutförd, utan vi får helt enkelt återkomma till det när Försäkringskassan har gjort det här.

"Skrämmer upp folk"

Socialförsäkringsministern vänder sig mot ett uttalande från Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson om att folk skulle behöva gå runt med tusentals kronor i kontanter och att det skulle innebära en säkerhetsrisk. Personer med försörjningsstöd kommer inte heller att drabbas eftersom de redan i sitt ekonomiska bistånd kompenseras för de höga elräkningarna.

– Jag tycker att det är djupt beklagligt och väldigt oroväckande att Magdalena Andersson är ute och far med osanning och inte har fakta i målet innan hon går ut och skrämmer upp folk, säger Anna Tenje.

TT: Det kommer inte bli så att människor får kontanter?

– Det kommer det till största del definitivt inte att handla om, utan blir det en avi för vissa så går det ju att gå till banken och på så sätt få det överfört till sitt konto.

Annons

Även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är kritisk mot Magdalena Anderssons uttalande som hon menar ger en felaktig bild.

"Den som har försörjningsstöd drabbas inte av höga elkostnader, då kommunen betalar elräkningen. Den som får försörjningsstöd får inte mindre pengar i plånboken", säger hon i en skriftlig kommentar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons