Annons

Elsparkcyklarnas framfart delar S:t Petersburg

Elsparkcyklarnas framfart har delat S:t Petersburg i två läger efter olyckor där både småbarn och vuxna vårdats på sjukhus för svåra skador.
Nu har hårdare regelverk införts, strax innan matcher i fotbolls-EM ska arrangeras i staden.
Ryssland • Publicerad 11 juni 2021
Tomma gator och torg i S:t Petersburg. Efter många olyckor med elsparkcyklar inblandade försvann fordonen från staden i veckan – för att vara tillbaka dagen därpå.
Tomma gator och torg i S:t Petersburg. Efter många olyckor med elsparkcyklar inblandade försvann fordonen från staden i veckan – för att vara tillbaka dagen därpå.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

I onsdags vaknade invånarna i S:t Petersburg med blandade känslor. Elsparkcyklarna – som för många har varit ett irritationsmoment – hade försvunnit från gatorna. Sannolikt upplevde vissa det som en delseger, medan andra fick hitta ett annat sätt att ta sig till jobbet.

Elsparkcyklar har i likhet med många andra länder ökat i popularitet i Ryssland de senaste åren. Detsamma gäller även antalet olyckor där elsparkcyklar varit inblandade. I mitten av maj körde två alkoholpåverkade män på flera fotgängare i S:t Petersburg. Ett av offren hamnade i koma. I början av juni blev fem småbarn och en äldre person påkörda i olika delar av staden. Två av barnen fick läggas in på sjukhus, rapporterar lokala ryska medier.

Försvann från gatorna

Annons

I takt med att antalet olyckor stigit har de lokala myndigheterna inlett en utredning mot företagen bakom tjänsterna, för att reda ut om säkerhetskraven uppfylls. I veckan genomfördes flera husrannsakningar hos stadens fem största företag som hyr ut elsparkcyklar och i veckan ställde flera av företagen in sin verksamhet, och i onsdags försvann elsparkcyklarna från gatorna.

Nytt regelverk

Men redan dagen efter gjorde elsparkcyklarna "comeback" – fast med nya hastighetsbegränsningar och förbud. Nu får de som kör elsparkcyklar åka max 20 kilometer i timmen. Det har införts förbud att parkera och köra elsparkcyklar på stadens mest centrala gator och torg. Dessutom gäller hastighetsbegränsningen på 10 kilometer i timmen på de övriga gatorna mitt i stan. Den begränsningen gäller fram till den 12 juli – dagen efter det att fotbolls-EM avslutats.

Sju EM-matcher ska spelas i S:t Petersburg, bland annat Sveriges två gruppspelsmatcher mot Slovakien (18/6) respektive Polen (23/6). Stadens första EM-match hålls på lördagen, då Belgien ställs mot hemmanationen Ryssland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons