Annons

Mer än fyra gånger så högt elpris i norr

Elpriserna stiger kraftigt i norra Sverige. Men någon direkt effekt på elpriset av Gazprom-stoppet syns inte – tack vare blåst i Tyskland.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2022
Elpriserna är på historiskt höga nivåer. Arkivbild.
Elpriserna är på historiskt höga nivåer. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriserna i norra Sverige stiger till 2 kronor per kilowattimme på måndagen, enligt data från elbörsen Nordpool. Priset på elbörsen sätts för nästkommande dag och är exklusive nätavgifter.

Det är mer än fyra gånger så mycket som i fredags, då elen kostade 46 öre i samma område.

Annons

I elområde 3 och 4, som innefattar södra Sverige inklusive Stockholm, landar elpriset på 3:96 kronor per kilowattimme. Det är något lägre än fredagspriset i elområde 4 och något högre än priset i elområde 3.

Vindkraft möjlig förklaring

I fredags meddelade ryska gasjätten Gazprom att gasleveranserna till Tyskland genom Nordstream 1 stoppas på obestämd tid, med hänvisning till ett tekniskt fel.

Det fanns en oro för att stoppet skulle få priserna att skena, från redan höga nivåer.

Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, ser bra vindkraftproduktion i Tyskland som en möjlig förklaring till att priserna utvecklas mindre dramatiskt än väntat både där och i södra Sverige.

Likaså kan det kraftigt ökade priset i norra Sverige bero på att det för tillfället blåser väldigt dåligt där och att vindkraften därför inte ger något avgörande tillskott.

– Ja, den verkar inte vara mycket att hurra för, det kan vara en förklaring, säger Thorstensson om vindkraften i norr.

Lägre i Tyskland

Han konstaterar samtidigt att måndagspriserna för Tyskland ligger under priserna som rådde i fredags, alltså innan Gazprom meddelade att gasen stoppas i gasledningen i Östersjön.

Det har med vinden att göra som då minskar behovet av gasproducerad elkraft.

– Det är bra vindkraftsproduktion i Tyskland, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons