Annons

Elitettan kan krympa: "Ställer till det"

Två lag har hoppat av. Ytterligare ett är på fallrepet. Nu kan elitettan i fotboll krympas till tolv lag, säger klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam till Radiosporten.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2020
Kungsbacka är fortfarande ett osäkert kort för den kommande säsongen av elitettan i fotboll. Arkivbild.
Kungsbacka är fortfarande ett osäkert kort för den kommande säsongen av elitettan i fotboll. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

På onsdagen meddelade Limhamn Bunkeflo att man drar sig ur elitettan i fotboll. Laget var nyligen på väg att slås ihop med Malmö FF, men MFF:s medlemmar röstade bort förslaget, varpå LB07 nu helt tvingas ge upp sin elitsatsning.

– Vi hade en budget i balans i december. Men MFF-beslutet skadade oss enormt. Följden av beslutet har vida överstigit farhågorna, sade Limhamn Bunkeflos ordförande Robert Lenir till Skånskan på onsdagen.

Annons

Före årsskiftet drog sig också Assi från Kalix ur elitettan på grund av spelarbrist – Älvsjö erbjöds och tackade ja till platsen – och även Kungsbacka, som precis som LB07 åkte ur allsvenskan efter förra säsongen, är ett osäkert kort.

"Kan bli färre lag"

Kungsbacka dras med stora ekonomiska svårigheter, och även om man nyligen beslutade att fortsätta verksamheten är det osäkert om det blir något spel i elitettan kommande säsong.

Lag från de lägre divisionerna kommer att erbjudas eventuella vakanser – Sunnanå och Dösjöbro är näst på tur – men om ingen förening nappar kan resultatet bli att den näst högsta serien spelas med exempelvis tolv i stället för fjorton lag kommande säsong.

– Det finns en risk att det kan bli så att vi blir något lag färre i år, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam, till Radiosporten.

Det är i så fall det bästa av två dåliga alternativ, säger Hoszek.

– Det ställer till det för alla. Då måste man göra om serieindelning och en massa saker. Men någonstans i det här tråkiga läget som är just nu så är det bättre att det sker innan en säsong än mitt under en säsong. Det vore ännu värre.

Kritik mot SvFF

Utvecklingen bekymrar andra föreningar i serien. IFK Kalmars sportchef Tommy Nyberg säger att Svenska fotbollförbundet måste göra något.

– I en tid när damfotbollen tar enorma kliv i Europa lägger elitlag ner i Sverige, det är ren sorg att se och höra. Utifrån ett strukturellt plan: De som borde ta sig en riktig jävla funderare är Svenska fotbollförbundet. Föreningarna får för lite stöd, samtidigt som svensk fotboll blomstrar. De måste rannsaka sig själva ordentligt, säger Nyberg till Barometern.

– Vi sliter för varenda krona, vi kan inte ens sova över på bortamatcher, vilket borde vara givet för att prestera på elitnivå. På sikt kommer vi att halka efter om man inte gör någonting idag. Damallsvenskan kommer bli samma blåbärsserie som herrarnas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons