Annons

Elchocker mot depression utmanas

Ett narkosläkemedel gav samma resultat som elbehandling hos personer med svår depression, enligt ny forskning.
Men resultaten svajar, enligt en svensk expert.
Vetenskap • Publicerad 11 juni 2023
Personer som har svåra depressioner kan bli hjälpta av elbehandling, ECT. En amerikansk studie jämförde läkemedlet ketamin och såg bra effekt. Men patienturvalet ifrågasätts. Arkivbild.
Personer som har svåra depressioner kan bli hjälpta av elbehandling, ECT. En amerikansk studie jämförde läkemedlet ketamin och såg bra effekt. Men patienturvalet ifrågasätts. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På senare år har allt fler rön som visat att läkemedlet ketamin, som från början är ett narkosmedel, också kan ge effekt mot svårbehandlad depression.

I dag är elbehandling, ECT, en av de etablerade behandlingarna. Det handlar till exempel om fall när läkemedel inte hjälper eller om patienten också har psykotiska symtom.

Annons

Men ECT medför risk för minnesförlust och patienterna behöver vara nedsövda under behandlingen, vilket är resurskrävande. I en studie har forskare i USA jämfört ECT med intravenöst ketamin hos cirka 400 patienter, för att se om det kan vara ett alternativ.

Lottades till behandling

Efter tre veckor upplevde 41 procent av de som lottats till ECT och 55 procent av de som lottats till ketamin en 50-procentig förbättring av symtomen. Resultaten har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Pouya Movahed, psykiater och överläkare vid enheten för hjärnstimulering vid psykiatriska kliniken i Lund, tycker att studien är välgjord. Men han noterar att effekten av ECT är mycket sämre än vad som visats tidigare.

– Det brukar röra sig om 60 procent av de som fått ECT som uppnår symtomfrihet. Resultaten i studien var 21 procent vilket är betydligt sämre än vad kliniker i Sverige har.

Urvalet kan påverka

Pouya Movahed, som själv forskar på området, tror att urvalet av patienter kan ha spelat en stor roll för resultatet.

– Många patienter i studien hade haft flera olika psykiatriska diagnoser utöver depression som generaliserat ångestsyndrom under flera år. Då är det inte säkert att ECT ger en bra effekt, säger han.

2021 publicerade han och kollegor en studie av patienter som låg inlagda och som lottades till en av de två behandlingarna. I den var det omkring 63 procent som blev hjälpta av elbehandling och 46 procent av ketamin.

– I den här studien har man inkluderat en mycket bredare grupp patienter som troligen hade mildare symtom och det kan ha påverkat utfallet.

Men Pouya Movahed bedömer att ketamin har en plats i behandlingen av patienter med depression.

– Det finns de som inte kan genomgå en ECT av olika skäl eller som inte blir hjälpta av det, där kan ketamin absolut vara ett alternativ, säger han.

Annons

Fakta: ECT

Elbehandling, elektrokonvulsiv behandling, ECT, kan hjälpa vid vissa psykiska sjukdomar. Under 2021 behandlades 3 800 personer med ECT i Sverige.

Behandlingen innebär att hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under några sekunder. Elbehandling ger stark och snabb effekt vid svåra symtom på depression. Det kan även vara ett alternativ för den som inte har blivit hjälpt av annan antidepressiv behandling.

Ges ofta två till tre gånger i veckan. En del kan behöva tätare behandlingar i början. Du börjar må bättre redan efter två till tre behandlingar.

Det behövs oftast fem till tolv behandlingar innan behandlingen ger full effekt.

Under en pågående period med elbehandling påverkas ditt minne på olika sätt. Det innebär att du kan ha svårt att komma ihåg vad som hände före och efter behandlingstillfället. Det beror på att din hjärnas förmåga att spara nya minnen tillfälligt störs av elbehandlingen.

Källa: 1177, Läkemedelsverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons